Edukacija i kreativne radionice

 • Pedagoški program uz izložbu Šezdesete u Hrvatskoj

  Stručna vodstva

  Za grupne posjete:
  uz najavu (iva.novak@muo.hr, tel. 4882 126)

  Za građanstvo:
  četvrtkom i subotom u 11 i 17 sati, do 16.7. te 1.-30.9.

  Kreativne radionice

  Za grupne posjete:
  uz najavu (iva.novak@muo.hr, tel. 4882 126)

  Za građanstvo:

  Paper dress 1965. Revitalizacija.

  U subotu 8. rujna, od 10 do 14 sati

  u Muzeju za umjetnost i obrt održat će se gostujuća radionica Paper dress 1965. Revitalizacija., uz izložbu Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost.

  Nakon razgleda izložbe, posjetitelji će imati priliku izrađivati haljine od crnog i bijelog reteksa inspirirane šezdesetim godinama 20. stoljeća. Voditeljice radionice su doc.dr.sc. Irena Šabarić i mag.ing.des.text. Franka Karin s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu.

  Radionica je namijenjena svim uzrastima. Možete doći kada hoćete i ostati koliko želite. Prijava nije potrebna, a radionica je besplatna uz kupljenu ulaznicu za izložbu (prema povoljnoj grupnoj cijeni: predškolarci besplatno; učenici, studenti i penzioneri 15 kn; odrasli 30 kn).

  Papirnate haljine bile su modni fenomen ’60-ih kratkog trajanja (1966. – 1968.). Prvu je proizvela američka tvrtka Scott Paper Company. Haljina je bila A-kroja, u četiri veličine s dva različita uzorka (cvjetni i crno-bijeli u duhu op-arta). Mogla se nositi do pet puta, a za popravak su bile potrebne samo škare i ljepilo.

  POP–ART, OP–ART

  Tekstil i ručni rad

  U subotu 15. rujna, od 10 do 14 sati

  u Muzeju za umjetnost i obrt održat će se gostujuća radionica  POP–ART, OP–ART: TEKSTIL I RUČNI RAD uz izložbu Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost.

  Nakon razgleda izložbe slijedi kratki uvod u temu POP-ART i OP-ART. Riječ je o pravcima u umjetnosti iz razdoblja 60-ih godina koji će biti vizualni poticaj za radionicu crtanja koncem po tekstilu, odnosno izrade tekstilnih kolaža šivanjem. Unutar oba pravca može se naći poveznica ponavljanja i repetiranja oblika što je karakteristično za područje dizajna tekstila. Koristeći geometriju ili motive, na principu jednoslojnosti ili višeslojnosti, polaznici će moći izraditi tekstilne kompozicije u formatu 25 x 25 cm. Igla, konac i tekstil vas čekaju u MUO!!

  Voditeljice radionice su izv. prof. art Koraljka Kovač Dugandžić i predavačica/asistentica Lea Popinjač s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu.

  Radionica je namijenjena svim uzrastima. Možete doći kada hoćete i ostati koliko želite. Prijava nije potrebna, a radionica je besplatna uz kupljenu ulaznicu za izložbu (prema povoljnoj grupnoj cijeni: predškolarci besplatno; učenici, studenti i penzioneri 15 kn; odrasli 30 kn).

  Budimo realni, radimo nemoguće

  Izložba radova s radionica

  U subotu 22. rujna, u 12 sati

  Uz izložbu Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost, Pedagoški odjel MUO održao je niz kreativnih radionica pod naslovom Budimo realni, radimo nemoguće.

  Inspirirani optičkom i kinetičkom umjetnošću, a prvenstveno Šutejevim pomičnim grafikama i skulpturama, izrađivali smo op-art pokretne slike i mobile. Ista estetika poslužila nam je i kao inspiracija za izradu nakita.

  Nadalje, uspostavljena je i suradnja s Tekstilno-tehnološkim fakultetom u Zagrebu, u sklopu koje su održane četiri gostujuće radionice. Dva puta imali smo priliku izrađivati haljine od reteksa (voditeljice: doc.dr.sc. Irena Šabarić i mag.ing.des.text. Franka Karin), a dva puta tekstilne kompozicije (voditeljice: izv. prof. art Koraljka Kovač Dugandžić i predavačica/asistentica Lea Popinjač).

  Za djelatnike Zagrebačke banke i njihovu djecu priređeno je nekoliko radionica na kojima smo izrađivali kasice za štednju, po uzoru na kasice Gradske štedionice Zagreb izložene na izložbi.

  Radionice su osmislile: Malina Zuccon Martić, Iva Novak, Marta Kuliš Aralica

  Izložba se otvara u subotu 22. rujna u podne.

   

  Pedagoški odjel

  Malina Zuccon Martić, muzejski pedagog savjetnik, voditeljica Pedagoškog odjela malina.zuccon.martic@muo.hr
  01 4882 126

  Iva Meštrović, kustos, muzejski pegagog iva.mestrovic@muo.hr
  01 4882 135

  Marta Kuliš Aralica, marta.kulis.aralica@muo.hr
  01 4882 126

 • Postani vodič u Muzeju za umjetnost i obrt

  Muzej za umjetnost i obrt poziva studente/ice povijesti umjetnosti da sudjeluju u programima edukacije, koji se odnose na vodstva po Stalnom postavu i povremenim izložbama, te na sudjelovanje u realizaciji kreativnih radionica.

  Osim stjecanja bogatog iskustva pri sudjelovanju u našem programu nudi se i naknada za vaše vrijeme.

  Zainteresirani se mogu prijaviti na adresu: muo@muo.hr