AthenaPlus

AthenaPlus je međunarodni projekt čiji je jedan od glavnih ciljeva pristup mrežama kulturne baštine. Projekt se temelji na ranijem projektu Athena (2008. – 2011.), u okviru kojega su razvijeni LIDO, sustav za prihvat podataka i alat za mapiranje – MINT, čime se omogućila lakša objava i pretraživanje digitaliziranog kulturnog sadržaja na Europeani, najvećoj europskoj internetskoj kulturnoj platformi.

Važnost projekta AthenaPlus leži u činjenici da će putem Europeane biti dostupne velike količine digitaliziranog kulturnog sadržaja koje će moći pretraživati korisnici diljem svijeta. Jedan od osnovnih zadataka je doprinos više od 3,6 milijuna zapisa u razdoblju od 1. ožujka 2013. do 30. kolovoza 2015. godine. Konzorcij AthenePlus sastoji se od ukupno 40 partnera iz 21 države članice, te dvije države suradnice i jednog međunarodnog promatrača, a u sam projekt uključeno je ili na neki način povezano više stotina europskih institucija. Koordinator je talijanski Istituto Centrale per il Catalogo Unico iz Rima.

Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu sudjeluje u projektu kao jedan od partnera, te je prema Europeani isporučio 40.749 digitaliziranih zapisa koji se odnose na predmete iz fundusa muzeja (autori metapodataka su kustosi MUO, a fotografije su rad MUO fotografa).

Jedan od ciljeva projekta je obogaćivanje i unapređivanje pretraživanja i pronalaženja željenog sadržaja Europeane, kao i što bolje prilagođavanje i dogradnja višejezične terminologije, odnosno tezaurusa, na čak 25 jezika, te poboljšanje kvalitete i povećanje kvantitete meta podataka. Ovakav pristup bit će od koristi širokom spektru korisnika u informativne i odgojno-edukativne svrhe, kao što su turisti, škole i sveučilišta, no i svima onima željnima znanja i podizanju i širenju kulturne svijesti.

U prilog tome ide i činjenica da se razvijaju alati koji podržavaju virtualne izložbe, različite aplikacije i usluge kako bi kulturna baština diljem Europe bila na dohvat ruke. Muzej za umjetnost i obrt testirao je MOVIO, alat za izradu digitalnih izložbi i CityQuest, aplikaciju za mobilne uređaje.

Projekt će također uvelike koristiti i samim sudionicima s obzirom na to da će njihov sadržaj biti dostupan korisnicima diljem svijeta, te će se na taj način promovirati, ali i međusobno razmijeniti stručno iskustvo, što će doprinijeti čvršćim međunarodnim institucijskim i kulturnim vezama.

To se potvrdilo ubrzo nakon objave portala athena.muo.hr kada se počeo javljati veliki broj korisnika interneta s upitima za uvid u građu Muzeja za umjetnost i obrt.

Projekti AthenaPlus, kao i nedavno završeni Partage Plus, projekt digitalizacije secesijske baštine, u kojem je MUO također sudjelovao, poticaj su za novo promišljanje posredovanja i dodatnog korištenja kulturne građe koja se čuva u hrvatskim muzejima kako bi se pomoću dostignuća suvremene tehnologije ostvarila integracija u europski i svjetski kulturni milje.

MOVIO (Mostre Virtuali Online) je besplatan open source alat (CMS) za izradu digitalnih izložbi prilagođen potrebama kulturnih institucija. Tijekom testiranja alata, MUO je izradio dvojezičnu digitalnu izložbu pod nazivom Stoljeće ručnog sata / A Century of the Wristwatch koja se temelji na materijalu korištenom za istoimenu fizičku izložbu održanu u Muzeju 2014. godine autorice dr.sc. Vesne Lovrić Plantić. Pored želje da se produlji život izložbe i omogući dostupnost sadržaja široj publici, kreiranje digitalne izložbe omogućilo je stavljanje sadržaja u različite kontekste, bez ograničenja kao što su muzejski prostor, proračun i slično. U alatu MOVIO sadržaj je moguće oblikovati pomoću različitih predložaka i tipova stranica: Storyteller, geografske mape, vremenske linije, ImageHotspot, Ontology Builder… MUO tim odlučio je, kao iskorak prema svjetskim nastojanjima oslobađanja resursa, izložbu i fotografije objaviti pod CC SA-BY licencom koja dozvoljava preuzimanje i korištenje materijala u ne-komercijalne svrhe, uz potrebno navođenje izvora i autora. U digitalnoj izložbi Stoljeće ručnog sata korištene su fotografije visoke rezolucije te je dozvoljeno njihovo zumiranje i preuzimanje čime je omogućeno proučavanja najsitnijih, ljudskom oku gotovo nevidljivih detalja. Tekstovi i istraživanje rad su muzejske savjetnice Vesne Lovrić Plantić, fotografije je snimio muzejski fotograf Vedran Benović, autorice digitalne izložbe su kustosice Iva Meštrović i Petra Milovac.

CityQuest je open source edukativna aplikacija za mobilne uređaje koja omogućuje kreiranje potrage za određenim kulturnim sadržajima. Korisnicima se zadaje stvarna, fizička ruta prilikom koje trebaju „otkriti“ zadane točke, primjerice građevine, spomenike, umjetnička djela. Za otkrivanje svakog koraka moguće je nekoliko puta koristiti pomoć (hint) u obliku tekstualnih i vizualnih smjernica. Kada korisnik pronađe zadanu stavku, treba skenirati QR kôd da bi mogao prijeći na sljedeći korak. Kôd pruža podatke o otkrivenoj stavci. Na taj način aplikacija obogaćuje razgledavanje prostora kulturne i prirodne baštine te angažira korisnika na aktivno istraživanje spomenika. Riječ je proširenoj stvarnosti (augmented reality), odnosno umetanju računalno generiranih elemenata u stvarno okruženje. MUO je za aplikaciju odabrao 10 lokacija prezentiranih na aktualnoj izložbi Herman Bollé: Graditelj hrvatske metropole autora dr.sc. Dragana Damjanovića. Autorice CityQuesta Istraži Bolléov Zagreb! su kustosice Iva Meštrović i Petra Milovac, a korištene su fotografije Marija Krištofića i Petre Milovac.

MUO AthenaPlus tim:
Vesna Lovrić Plantić, voditeljica
Zoran Svrtan, IT
Iva Meštrović, suradnica
Petra Milovac, suradnica
Dunja Nekić, suradnica