SUVREMENI UMJETNICI U STALNOM POSTAVU

Ostvarenje suvremenog dijaloga s muzejskim zbirkama izloženima u Stalnom postavu temeljni je zadatak projekta Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO u sklopu kojega svake godine Muzej poziva na gostovanje odabranog umjetnika, koji potom osmišljava nove radove za Stalni postav i u njemu kreira novi kontekst postavljajući vlastitu izložbu. Dosadašnji nastupi Dalibora Martinisa, Dubravke Rakoci, Željka Badurine, Slavena Tolja, Ide Blažičko, Nike Radić, Božice Dee Matasić, Akiko Sato i Gorana Trbuljaka su pokazali da je svaka izložba nepredvidljivo iznenađujuća i iznova redefinira mogućnosti aktualizacije muzejskih zbirki.
Svjetlosna instalacija Dubravke Rakoci u dvorani posvećenoj Dizajnu (Prostorni crtež, 2011.) te jedan od radova Nike Radić iz serije fotografskih instalacija Doma (2015.), na 2. katu u dvorani posvećenoj temi Obrtne škole radovi su nastali u okviru autorskih intervencija iniciranih ovim programom.

Zahvaljujući darovanju autorice Ide Blažičko ambijentalna instalacija Topologija beskraja (2015.) izvorno zamišljena za dvoranu Sakralne umjetnosti na 1. katu postala je trajnim sadržajem ne samo muzejskog ambijenta već i muzejske zbirke.

Od 2017. godine, na galeriji 1. kata, na samom ulazu u Stalni postav posjetitelje dočekuje prostorno-specifičan ambijentalni crtež izveden na svili, koji je autorica Akiko Sato darovala fundusu muzeja.

Dalibor Martinis / 2009

Dubravka Rakoci / 2012

Željko Badurina / 2013

Slaven Tolj / 2014

Ida Blažičko / 2015

Nika Radić / 2016

Dea Matasić  / 2017

Akiko Sato / 2018

Goran Trbuljak / 2019

Marina Bauer / 2020

.

Ida Blažičko, Topologija beskraja, 2015.

KONTAKT:
Jasmina Fučkan, viša kustosica, jasmina.fuckan@muo.hr