PROJEKTI

AKTUALNI PROJEKTI

MADE IN: PLATFORMA ZA SUVREMENI OBRT I DIZAJN (2023. – 2025.)

Made in platforma za suvremeni obrt i dizajn izravni je nastavak ranijeg projekta MADE IN: Crafts–Design Narratives, koji je trajao od 2018. do 2021. godine. Platforma je strukturirana kao niz aktivnosti osmišljenih da se međusobno nadopunjuju i nadograđuju s ciljem ukazivanja na relevantnost obrta kao poveznice između ekologije i kulture u suvremenom društvu.


ZAVRŠENI PROJEKTI

E-KULTURA (2019. – 2023.)

Projektom e-kultura – Digitalizacija kulturne baštine povećava se zaštita i online dostupnost digitalnog kulturnog sadržaja. Cilj projekta je osigurati sigurnu pohranu digitalnog kulturnog sadržaja na jednom mjestu te omogućiti korisnicima jedinstveni pristup tako pohranjenom sadržaju kroz uspostavu odgovarajućeg informacijsko komunikacijskog  sustava. Uz uspostavu središnjeg sustava za pohranu, pristup, agregaciju i pretraživanje građe kulturne baštine projektom se razvijaju e-usluge, standardizira pristup digitalizaciji te jača kapacitet zajednice arhiva, knjižnica i muzeja (AKM).

CRAFTED (2021. – 2023.)

Cilj projekta je prenošenje dosega europskih obrta budućim generacijama putem agregiranja, obogaćivanja zapisa i promoviranja materijalne obrtničke baštine, kao i čuvanje nematerijalnih vještina i znanja obrtnika i umjetničkih zanatlija.

THE GLAMERS (2021. – 2023.)

GLAMers je projekt koji financira EU i čiji je cilj podržati galerije, knjižnice, arhive i muzeje (GLAM), kroz angažman mladih tijekom krize izazvanom COVID-19 koja je uzela danak u sektorima svih ljudskih aktivnosti uključujući europski kulturni i kreativni sektor.

ART NOUVEAU 2 (2020. – 2022.)

Interreg projekt jačanja kulturnog identiteta secesijske arhitekture u dunavskoj regiji, te nastavak projekta ART NOUVEAU DANUBE. MUO sudjeluje kao partner, te je kao koordinator zadužen za izradu i provedbu zajedničkog transnacionalnog edukativnog programa za djecu, kao i komunikaciju među partnerima projekta i prema javnosti.

DOORS (2022.)

Muzej za umjetnost i obrt jedan je od 40 muzeja iz 20 europskih država koji su odabrani za sudjelovanje u prvoj fazi projekta DOORS – Digital Incubator for Museums. Ovaj projekt pruža priliku muzejima da postignu digitalnu transformaciju, koja je nužna za suočavanje s izazovima pred kojima se muzeji danas nalaze.

MADE IN (2018. – 2020.)

MADE IN je inicijativa za istraživanje, dizajn i baštinu koja potiče suradnju i razmjenu znanja između tradicionalnih obrtnika i suvremenih dizajnera. Cilj projekta je obnoviti tradiciju obrtništva i educirati dizajnere o materijalnoj i nematerijalnoj baštini, stvarajući tako novo, autentično i održivo lice suvremenog dizajna. MADE IN projekt ima za cilj promicanje europskog obrtničkog nasljeđa i inovativnog suvremenog dizajna široj javnosti. Cilj projekta je uspostaviti platforme za razmjenu znanja, konstruktivni dijalog i, naposljetku, novu suradničku praksu između obrtnika i dizajnera.

CENTAR OBLIKOVANJA SVAKODNEVICE (2018. – 2020.)

Projekt Centar oblikovanja svakodnevice (COS) polazi od teze kako između kulture i svakodnevnog života postoji duboka veza, odnosno kako kulturne i kreativne aktivnosti, u najširem spektru značenja, a posebno u području dizajna, imaju sveprisutan učinak na oblikovanje naših životnih okruženja, odnosno na promišljanje kako živote svih nas učiniti kvalitetnijima, iskustveno bogatijima, stimulativnijima i slojevitijima.

EUROPEANA ARCHAEOLOGY (2019. – 2020.)

Cilj projekta bio je povećati količinu visokokvalitetnog digitalnog sadržaja za bogatu europsku baštinu arheoloških spomenika, povijesnih građevina, kulturnih krajolika i artefakata koje su dostupne online putem Europeane. MUO je isporučio 2,576 obogaćenih zapisa koji se odnose na povijesne građevine, blog post na temu irizacije i galeriju Piranesijevih grafika na temu antičke arhitekture.

ART NOUVEAU DANUBE (2017. – 2019.) 

Art Nouveau Danube je Interreg projekt održive zaštite i promocije arhitektonske secesijske baštine u dunavskoj regiji u kojem je isporučeno preko 5.000 zapisa vezanih za hrvatsku secesijsku arhitekturu. U projektu je sudjelovalo 10 institucija iz 7 zemalja članica.

GOOGLE ARTS & CULTURE (od 2015.)

Na platformu je do sada isporučeno 376 fotografija predmeta iz fundusa MUO s pripadajućim metapodacima. Zahvaljujući 360 View pregledniku, moguće je virtualno razgledati Stalni postav muzeja. Za online posjetitelje razvijene su, pomoću alata Google Arts & Culture, četiri digitalne izložbe.

ATHENA PLUS (2013. – 2015.) 

MUO isporučio prema Europeani 51.705 digitaliziranih zapisa koji se odnose na predmete iz muzejskih zbirki MUO. Testirani alati za izradu digitalnih izložbi i mobilnih aplikacija. Pomoću alata MOVIO koji je razvijen unutar projekta, MUO je izradio digitalnu izložbu Stoljeće ručnog sata. U projektu je sudjelovalo 40 partnera iz 21 države članice.

PARTAGE PLUS (2012. – 2014.)

MUO je digitalizirao i proslijedio prema Europeani 5.176 zapisa koji se odnose na razdoblje secesije. Građa je prikupljena od 64 ustanove iz cijele Hrvatske. Isporučeno je i 135 3D digitaliziranih predmeta. Tijekom projekta izrađen je višejezični tezaurus koji obuhvaća oko 3.500 termina, autora i autorskih radionica. Sudjelovalo 25 partnera iz 17 zemalja.

MUSEUM WITH NO FRONTIERS  

U ovkiru projekta Museum with no frontiers razvijene su dvije digitalne izložbe, Discover Baroque Art (2012) i Discover Carpert Art (2017).