Google Arts & Culture

StreetViewMUO (1)

Zahvaljujući projektu Google Cultural Institute od siječnja 2016. ljudi diljem svijeta putem interneta mogu proučavati odabrana djela iz Muzeja za umjetnost i obrt (MUO).

Zaljubljenici u umjetnost će na stranicama google.com/culturalinstitute sada biti u mogućnosti vidjeti izbor predmeta, snimljenih visokoj rezoluciji, koji uključuje izloške iz stalnog postava i kolekcije ručnih satova, virtualnu turu Street View, dvije digitalne izložbe kao i mnoga druga kulturna blaga Muzeja za umjetnost i obrt.

Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt ovom je prilikom izjavio: „Značaj uvrštenja Muzeja za umjetnost i obrt u projekt Google Cultural Institute jest u tome što će diljem svijeta biti dostupne informacije o izlošcima i zbirkama jednog od vodećih hrvatskih muzeja, otvorenog prije 136 godina. Stalni postav na tri kata svjedoči o umjetnosti i obrtu u Hrvatskoj od gotike do suvremenosti prikazujući više od 3.000 predmeta, od remek djela do javnosti manje poznatih izložaka“.

O Google Cultural Institutu
Google Cultural Institute i partneri spremaju svjetska kulturna blaga te izrađuju alate koji omogućavaju kulturnom sektoru dijeljenje digitalizirane baštine na internetu. Google Cultural Institute u partnerstvu je s više od 1000 institucija osiguravajući platformu više od 200.000 umjetničkih radova te ukupno 6 milijuna fotografija, videa, rukopisa i drugih dokumenata s područja umjetnosti, kulture i povijesti. Više pročitajte ovdje.

Virtualna šetnja s uslugom Street View
Zahvaljujući značajki usluge Street View, moguće je virtualno razgledati Muzej za umjetnost i obrt, te odabirom predmeta dobiti dodatne informacije ili se, gdje postoji takva mogućnost, zadubiti u snimke visoke rezolucije. Operater GCI-a je posebno dizajniranim uređajem (Street View trolley) snimio odabrane prostorije, snimke su potom spojene omogućujući jednostavnu navigaciju kroz više od 25 soba muzeja uključujući atrij, galerije, te treći kat s izlošcima iz zbirki keramike, satova, bjelokosti, metala i tekstila.

Digitalne izložbe


Pokušaji i pobjede hrvatske čipkarske baštine

A Century of the Wristwatch

Wedding Fashion

Za online posjetitelje razvijene su, pomoću alata GCI-a, dvije interaktivne izložbe koje uz pomoć isporučenih zapisa predmeta iz stalnog postava prezentiraju promjenu stilskih razdoblja od gotike do suvremenosti, te priču o stogodišnjem razvoju ručnih satova.

Neki od najvažnijih izložaka online izložbe MUO-a jesu:
Pladanj s prikazom trijumfa Bakha i Arijadne, izuzetno reprezentativan primjerak engleskog srebrnarstva inspiriran motivima klasične antike. Nacrt je izveo Thomas Stothard, crtač koji je izvodio narudžbe za tvrtku Rundell & Bridge, dok je pladanj proizveden u radionici u Dean Streetu u Londonu koju je vodio Paul Storr.

Sat kojim je obilježen prvi let balona koji su 1783. konstruirala braća Montgolfier. Kućište sata oblikovno je srodno modelu za neizvedeni spomenik prvom letu balona, što ga je 1784. po narudžbi pariške Direction des Bâtiments izradio francuski kipar Claude Michel Clodion. Ovaj sat, rađen prema Clodionovom modelu, izuzetan je i rijedak artefakt koji nosi stilske osobine rokokoa i nadolazećeg klasicizma.

Djela vodećih hrvatskih autora, Tomislava Krizmana, Antonije Krasnik, Roberta Frangeša Mihanovića, Raoula Goldonija, Ive Kerdića, Borisa Bućana, Ljube Babića, Ivana Picelja, Ede Murtića i drugih.

Isporučene fotografije predmeta Muzeja za umjetnost i obrt snimljene su u foto studiju MUO (fotografi: Srećko Budek, Vedran Benović), dok su na pripremi metapodataka, isporuci materijala i izradi virutalnih izložbi radili Petra Milovac, Zoran Svrtan (IT), Andrea Klobučar. Opisi predmeta koje su istražili kustosi zbirki isporučeni su na hrvatskom i engleskom jeziku.