[RADIONICA] Muzeji izvan muzeja /10-17.5. u 17h

MUO na manifestaciji MUZEJI IZVAN MUZEJA

10.–17. 5.2019.

petak, 10. svibnja 2019., 17 sati, Trg bana Josipa Jelačića

Muzej za umjetnost i obrt predstavlja se izložbom „Kako se osjećati dobro u Muzeju za umjetnost i obrt“.

I ove godine Muzej za umjetnost i obrt sudjeluje u manifestaciji Muzeji izvan muzeja koja će se održati od 10. do 17. svibnja 2019. na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

MUO će se predstaviti izložbom Kako se osjećati dobro u Muzeju za umjetnost i obrt, baziranoj na istoimenoj publikaciji Vodič za mlade ili Kako se osjećati dobro u Muzeju za umjetnost i obrt autorice Maline Zuccon Martić, voditeljice Pedagoškog odjela MUO i muzejske pedagoginje savjetnice. Vodič je ilustrirao svjetski poznati umjetnik Milan Trenc, autor knjige Noć u muzeju prema kojoj je snimljen i slavni holivudski film.

Osim samog Vodiča, izložbom je prezentiran i Stalni postav Muzeja, kao i općenito ideja o tome da se svaki čovjek u muzeju/ima može i treba osjećati dobro. Krajnji cilj ovakvog programa jest demistificirati ustanovu muzeja i privući novu muzejsku publiku.

Izložba je vesela, duhovita, kaotična… Ukratko, želja nam je da se posjetitelji osjećaju kao da su ušli u Malininu i Milanovu knjigu!

Zanimljivih priča o muzejskim predmetima dotaknut ćemo se i na radionicama. Kuća lutaka radionica je osmišljena u svrhu upoznavanja Zbirke namještaja u Stalnom postavu. Sudionici izrađuju minijaturni namještaj od valovitog kartona. Inspiraciju mogu preuzeti iz povijesnih primjera, suvremenog dizajnerskog namještaja ili pak vlastite mašte. Otisci je radionica osmišljena u svrhu objašnjenja grafičke tehnike visokog tiska. Utiskivanjem motiva u poliuretansku pjenu, sudionici izrađuju matrice koje se zatim premazuju bojom i otiskuju. Na taj način stvaraju vlastite grafike. Radionice je osmislila Malina Zuccon Martić, a vodit će ih Iva Novak i Marta Kuliš Aralica.