[IZLOŽBA] Robert Pauletta: Suton & zora

Robert Pauletta: Suton & zora

15.5. – 9.6.2019.

Poznati istarski umjetnik Robert Pauletta u Muzeju za umjetnost i obrt prvi put će publici predstaviti svoje recentne radove.

Paulettino stvaralaštvo obilježeno je geometrijom, jezikom simbola, društvenom kritikom, a u MUO će kroz dvije suprotstavljene teme – nevidljivo i hiper-vidljivo propitivati odnos s gledateljem. Tako prvi ciklus predstavlja monokromatske slike s motivima oružja vidljive tek kroz angažman gledatelja igrajući se s bjelodanim kroz ono obavijeno tamom. Uz slike iz prvog ciklusa, bit će predstavljeni i prateći kinetički objekti.

Poigravajući se s optičkim varkama i percepcijama vidljivog, skrivenog i iluzornog, drugi ciklus predstavlja djela izrazito naglašenog kolorita kroz geometrijske apstrakcije koje predstavljaju jedinstven Paulettin umjetnički potpis. Neki od radova iz druge, opozitne serije, stvaraju tzv.simultani kompleks zbog kojeg gledatelj percipiraju likove i boje koji ne postoje. Tako ova izložba donosi dio Paulettina svijeta, ali pruža beskrajne mogućnosti za individualne interpretacije i shvaćanja vidljivog i nevidljivog.

Robert Pauletta rođen je 2. veljače 1961. u Premanturi. Srednju umjetničku školu pod voditeljstvom Ivana Obrovca pohađao je u Puli. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1985. godine u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Od 1983. do 1985. surađuje u atelijeru Ede Murtića, a 1987. godine jedan je od osnivača HDLU-a Pule, kasnije HDLU-a Istre. Od 1991.- 2003. radi kao profesor u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli; jedan je od osnivača te iste škole. Koncem 90-ih surađuje s redateljem Robertom Raponjom i realizira niz scenografija za predstave u INK-a. Potom je bio voditelj Udruge MMC Luka, a od 2009. godine posvećuje se isključivo profesionalnom umjetničkom radu. Godine 2013. osniva Umjetničku organizaciju Robot, te u Puli s kolegama Bojanom Šumonjom i Teom Bičić pokreće rad galerije POOLA.

Rosso Montelupo – Škola keramike iz Montelupo Fiorentino od povijesti do dizajna