MUO DIGITALNE PLATFORME

MUO DIGITALNE PLATFORME

Bogat fundus Muzeja za umjetnost i obrt, neprocjenjivi muzejski predmeti lijepih i primijenjenih umjetnosti od 13. stoljeća do danas, secesijska baština, bogatstvo predmeta iz Zbirki satova, mode, metala, stakla te brojnih drugih dostupni su u digitalnom obliku. 

Višegodišnji rad Muzeja za umjetnost i obrt na digitalizaciji muzejskog fundusa i gotovo deset godina suradnje na brojnim međunarodnim kulturnim projektima omogućuju pretragu i razgled sadržaja na nekoliko platformi.

EUROPEANA

https://www.europeana.eu/

Portal Europeana vodeća je, najznačajnija i najveća digitalna zbirka europske kulturne i znanstvene baštine. Ova platforma na jednom mjestu objedinjuje više od dva milijuna predmeta među kojima se nalaze i predmeti iz Muzeja za umjetnost i obrt. 

PARTAGE PLUS (2012-2014)  

http://partage.muo.hr/

Ovdje možete razgledati brojne predmete lijepe i primijenjene umjetnosti, fotografije, razglednice, arhitektonske nacrte i fotografije arhitekture iz razdoblja secesije. 

ATHENA PLUS (2013-2015)

http://athena.muo.hr/

Na ovoj poveznici možete pristupiti digitaliziranim predmetima iz brojnih muzejskih zbirki Muzeja za umjetnost i obrt. Grafički dizajn, fotografija, foto oprema, keramika, kiparstvo, metal, glazbeni instrumenti, namještaj, oslikana koža, slikarstvo, produkt dizajn, satovi, staklo, tekstil, tiskarstvo i knjigoveštvo samo su djelić bogatstva koje ovdje možete istražiti.

ART NOUVEAU DANUBE 

https://www.andanube.eu/

Hrvatska secesijska arhitektonska baština, djela naših vrhunskih umjetnika i arhitekata poput Ivana Meštrovića, Roberta Frangeša Mihanovića, Bele Čikoša Sesije, Tomislava Krizmana, Antonije Krasnik, Aladara Baranyaija, Vjekoslava Bastla i drugih, nalaze se upravo na ovoj platformi koja se bavi zaštitom i promocijom arhitektonske secesijske baštine u dunavskoj regiji. Cilj ovog projekta je objediniti i digitalizirati cjelokupnu europsku baštinu secesijskoga razdoblja te je približiti brojnoj publici. Muzej za umjetnost i obrt vodeći je partner u projektu za područje Hrvatske, jer je, podsjećamo, potkraj 2003. i početkom 2004. g. postavio izložbu Secesija u Hrvatskoj, koju je vidjelo više od 100 000 posjetitelja.

MUSEUM WITH NO FRONTIERS

http://www.museumwnf.org/

MUO je prisutan i na jednako važnoj i već dobro poznatoj međunarodnoj platformi Muzej bez granica / Museum With No Frontiers koja predstavlja najveći do sada tematski on line virtualni muzej. U okviru suradnje sa MWNF razvijene su dvije digitalne izložbe, Discover Baroque Art i Discover Carpert Art u kojima se nalaze predmeti europskog baroka i tepisi iz fundusa MUO.

MADE IN

https://www.madein-platform.com/exhibition

Na ovoj se digitalnoj platformi nalazi iznimno vrijedan i inspirativan arhiv razmjene znanja i dijaloga između tradicionalnih obrtnika i suvremenih dizajnera s ciljem očuvanja tradicionalnih obrta. Platforma uključuje obrtnike, dizajnere, istraživače, kustose i teoretičare ujedinjene u postavljanju bitnih pitanja o temama baštine i proizvodnje u suvremenom društvu.