Restaurirana slika Charlesa Le Bruna vraćena u Stalni postav

RESTAURIRANA SLIKA NAJZNAČAJNIJEG SLIKARA FRANCUSKOG VISOKOG BAROKA, CHARLESA LE BRUNA, PONOVNO U MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT

Zagreb, 7. 6. 2019. – Slika s mitološkim motivom „Bakanal“, (nastala između 1640. i 1650. godine) pripisana je najplodnijem i najmoćnijem slikaru francuskog baroka, Charlesu Le Brunu. Nakon gotovo dvije godine zahtjevnih restauratorsko – konzervatorskih radova izvedenih u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu, vraćena je u stalni postav Muzeja za umjetnost i obrt. Tijekom radova napravljena su i različita tehnička istraživanja slike. Najzanimljivijim pokazali su se rezultati rendgenskog snimanja kojim su otkrivene nove informacije o slici, faze u slojevitom građenju kompozicije. 

Radovi na restauraciji izvedeni su pod vodstvom Pavla Lerotića, višeg konzervatora-restauratora. Vraćanjem u originalno stanje slike omogućena je prezentacija njezine iznimne likovne vrsnoće i ispravnija valorizacija. Do izražaja je došao njezin svijetli kolorit, dosad prikriven pod starim lakom, i kompozicija visokog baroknog klasicizma.

Slika se ponovno nalazi na galeriji prvog kata u društvu velikana europskog baroknog slikarstva poput Guida Renija, Il Guercina, Jana Victorsa, Van den Boscha i drugih istaknutih predstavnika talijanske, francuske i nizozemske slikarske škole toga razdoblja.

Charles Le Brun je nosio titulu „umjetničkog čuda“, „kralja slikara“, bio je predsjednik Francuske Akademije i vladao umjetničkim svijetom tadašnje Francuske i Europe jednako kao što je kralj Luj XIV., koji ga je proglasio “najvećim francuskim umjetnikom svih vremena”, vladao Francuskom, najvećom silom Europe u 17. stoljeću.

Slika Bakanal, nastala između 1640. i 1650. godine.