Otvorena izložba Figura i ornament

 

U prigodi svečanog otvorenja izložbe „Figura i ornament / Johannes Komersteiner i njegov krug“ brojnoj nazočnoj publici i uzvanicima obratili su se Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, autorica izložbe dr.sc. Nela Tarbuk, ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda Mario Braun, predstojnik Ureda za kulturna dobra Nadbiskupskog duhovnog stola Zagrebačke nadbiskupije mons. Nedjeljko Pintarić i Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Miroslav Gašparović je naglasio je da je riječ prvoj autorskoj izložbi o baroknom kiparu s područja Hrvatske. Rezultat je dugogodišnje suradnje s Hrvatskim restauratorskim zavodom, Zagrebačkom nadbiskupijom i župama, a cilj je bio i uvijek jest očuvanje kulturne baštine. Izložba će uskoro biti postavljena u Narodnoj galeriji Ljubljana te je istaknuta nazočnost predstavnika te ustanove, Žive Rogelj i dr. Ferdinanda Šerbelja.

Dr.sc. Nela Tarbuk zahvalila je poimence brojnim suradnicima na višegodišnjoj suradnji u realizaciji projekta, u prvom redu restauratorima, kako u Hrvatskom restauratorskom zavodu, tako i kolegama iz MUO, posuditeljima umjetnina, suradnicima iz znanstvenih ustanova i arhiva te tehničkim realizatorima izložbenog postava i likovnog identiteta izložbe. Budući da je autorica procijenila da bi osvrt na realizirani projekt odužio trajanje prigode svečanog otvorenja nazočni su pozvani na predavanje koje će ona održati u četvrtak, 17. ožujka, s početkom u 18 sati.

Mario Braun istakao je da su projektu Nele Tarbuk prethodila istraživanja koja su o skulpturi i drvorezbarstvu baroknog razdoblja u Hrvatskoj objavile Doris Baričević i Ljerka Gašparović, a Ksenija Šarić (HRZ) o oltarima Johannesa Komersteinera. Za realizaciju projekta bila je značajna i suradnja s Konzervatorskim odjelima Ministarastva kulture RH, odnosno sustav financiranja zaštite baštinske građe.

Mons. Nedjeljko Pintarić podsjetio je na činjenicu da razdoblje djelovanja Johannesa Komersteinera jest onu u kojem je Zagrebačka nadbiskupija po prvi put pribavila na prvi pogled uočljiva, istaknuta, vrijedna kiparska djela koja su u znatnoj mjeri potpomogla poticanje pobožnosti. Realizaciju izložbe valja istaknuti i kao primjer jedinog ispravnog, pravog puta, a to je suradnja brojnih sudionika kojima je zadaća skrb o baštini i kulturi kao cjelini.

Vesna Ledić, pomoćnica ravnatelja MUO najavila je popratni program uz izložbu – u nedjelju, 13. ožujka, koncert Ansambla Antiphonus u crkvi sv Katarine, s programom barokne glazbe; nakon predavanja Nele Tarbuk, slijed koja će činiti ciklus predavanja uz izložbu te 6. travnja otvorenje izložbe fotografija nastalih kao inspiracija tijekom snimanja izložaka koje je obavljao Srećko Budek, fotograf MUO.

Vesna Kusin je pozdravila nazočne u ime Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba te kao vrsna stručnjakinja za područje povijesti umjetnosti sažeto opisala značajke Komersteinerova stvaralaštva, ali i angažmana autorice izložbe koju poznaje od studentskih dana. Čestitavši svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, pogotovo stoga što publici otkriva jedan manje poznat dio baštine, izložbu je proglasila otvorenom.