Zbirka stakla

Voditeljica zbirke:
Sandra Kandučar Trojan, viša kustosica

e-mail:
sandra.kanducar@muo.hr

PRETRAŽI ZBIRKU:

Zbirka stakla s oko 6000 predmeta najveća je zbirka ove vrste u Hrvatskoj, koja dokumentira povijest staklarske proizvodnje u rasponu od 16. do 20. stoljeća.

Na početku povijesnog slijeda je zbirka venecijanskog stakla (Murano), najvećim dijelom iz 16. i 17. stoljeća.
Produkciju zemalja sjeverno od Alpa iz razdoblja od 16. do 18. st. predstavljaju bilikumi, čaše i vrčevi ukrašeni različitim tehnikama.

Za razdoblje baroka i rokokoa u Češkoj i Njemačkoj tipični su pokali od kristalnog stakla, predmeti od rubinskog stakla te čaše dvostrukih stijenki s umetnutim graviranim zlatnim listićem.
Proizvodnja stakla s kraja 18. i početka 19. stoljeća zastupljena je radovima slavnih majstora Johanna Mildnera, Samuela Mohna i Antona Kothgassera, te skupinom bidermajerskih čaša ukrašenih tehnikom tzv. prevučenog stakla.

Razdoblje historicizma i secesije prezentiraju predmeti staklana iz Europe i Amerike: J. Lobmeyr, A. Salviati, E. Galle, L. C. Tiffany, Daum Freres, Loetz Witwe itd.

Proizvodnju stakla u Hrvatskoj predstavljaju proizvodi staklana u Mrzloj Vodici (poč. 19. st.), Osredeku, Zvečevu i Ivanovom Polju. Od velikog je kulturno – povijesnog značenja skupina bilikuma (čaša dobrodošlice), često neobična oblika (bačvice, čizme, pištolja), s rodoljubnim natpisima, grbovima i prigodnim tekstovima namijenjenim istaknutim obiteljima i ličnostima hrvatske prošlosti.
Doprinos umjetničkom oblikovanju stakla početkom 20. st. dali su i hrvatski umjetnici Tomislav Krizman, Antonija Krasnik i Ivan Gundrum.

Moderno industrijsko oblikovanje predstavljeno je djelima hrvatskih umjetnika R. Goldonija, Ljubice Ratkajec Kočice, Milice Rosenberg, Grete Turković, kao i poznatih europskih dizajnera Tapia Wirkale, Tima Sarpaneve i Kaja Francka.
Tematsku cjelinu predstavljaju i vitraji iz razdoblja historicizma, secesije sve do našeg doba. Valja istaknuti zagrebačku radionicu Ivana Marinkovića (1909.-1962.), koji je radio po nacrtima naših poznatih slikara i arhitekata (H. Bollé, A. Baranyai, T. Krizman, V. Gecan i M. Trepše).