Zbirka metala

Voditeljica zbirke:
dr.sc. Arijana Koprčinamuzejska savjetnica

e-mail:
arijana.koprcina@muo.hr

PRETRAŽI ZBIRKU:

Zbirka metala jedna je od temeljnih zbirki Muzeja za umjetnost i obrt. Sačinjava je niz manjih kolekcija koje se prema svojoj kvaliteti i brojnosti mogu tretirati kao zaokružene cjeline.

Najveći dio zbirke čine predmeti profane namjene od plemenitih i neplemenitih materijala, uglavnom od srebra ali i kositra, mjedi, bronce i posrebrenih legura koji ilustriraju stilsko-morfološki razvoj predmeta dnevne upotrebe od gotike do 20. st. Obuhvaća primjerke domaćeg srebrnarstva kao i predmete proizvedene u europskim središtima kakvi su nabavljani za domaće naručitelje. Ovoj skupini pripadaju stolno posuđe, pribor za jelo, svijećnjaci, pladnjevi, zdjele, žardinjere, kuhinjsko posuđe i slično.
Medalje i plakete također su dio fundusa zbirke metala; najstariji primjerci potječu iz perioda renesanse dok većinu čine primjerci domaćih kipara i medaljera od kojih izdvajamo Roberta Frangeša Mihanovića, Rudolfa Valdeca i Ivu Kerdića.

Drugu veliku cjelinu čine predmeti sakralne namjene; katoličke, židovske i pravoslavne pripadnosti. Najbrojniji primjerci vezani su uz katoličku konfesiju od najranijeg kaleža iz 14. st. iz samostana Vođenice do primjeraka iz 20. st. Judaica sa židovskim predmetima vezanim za kult i tradiciju zasebna je cjelina s najstarijom hanukijom iz 17. st. te dijelovima opreme Tore, mirisnicama te ostalim predmetima za kućnu upotrebu.

Zbirka metala obuhvaća i primjerke kovanog željeza i bronce od kojih se ističu dijelovi crkvene opreme iz bivšeg pavlinskog samostana u Remetama kraj Zagreba i rešetke-lunete iz bedema zagrebačke katedrale te zasebna cjelina crkvenih zvona.