Zbirka grafičkog dizajna

Voditeljica zbirke:
Koraljka Vlajo, muzejska savjetnica

e-mail:
koraljka.vlajo@muo.hr

PRETRAŽI ZBIRKU:

Zbirke dizajna osnovane su šezdesetih godina zahvaljujući entuzijazmu kustosa (kasnije i ravnatelja MUO) Radoslava Putara. Muzej se tada aktivno priključio novoosnovanim ustanovama, stručnim organizacijama te grupama arhitekata i umjetnika u promociji dizajna u Hrvatskoj.

Zbirka grafičkog dizajna višestruko je važna za Muzej za umjetnost i obrt, a njenih više od 16.000 predmeta svjedoči o zavidnoj kulturi grafičkog oblikovanja. Zbirka obuhvaća razdoblje od kraja 18. stoljeća do danas. Jedna je od najopsežnijih zbirki posvećenih ovoj tematici u Hrvatskoj: okosnicu zbirke čini više od 6.000 izložbenih, kazališnih, političkih, reklamnih, edukativnih i sportskih plakata. Zbirka sadržava i više od 10.000 predmeta s različitih područja vizualnih komunikacija (knjige, časopisi, elementi vizualnog identiteta, propagandni materijali, novčanice, poštanske marke itd.).

Također, ova je zbirka iscrpan dokument razvoja i aktivnosti Muzeja za umjetnost i obrt koji na svojim projektima već tradicionalno surađuje s našim renomiranim dizajnerima. Već 1962., povodom obnavljanja stalnog postava, Ivan Picelj osmišljava vizualni identitet Muzeja serijom plakata za stalni postav. Plakat za devedesetu godišnjicu osnutka MUO dizajnira Mihajlo Arsovski, dok povodom obilježavanja 100 godina Muzeja, 1980., plakat (Kada ste zadnji put…) oblikuje Boris Bućan.

Piceljev logotip te obljetnice postaje i službeni logotip Muzeja 1987. godine. Na izradi današnjeg znaka MUO je surađivao s Borisom Ljubičićem.
Donacije naših dizajnera važan su dio zbirke, primjerice donacija Ljube Babića iz 1940., te velika donacija Vladimira Mirosavljevića (člana prvih profesionalnih hrvatskih studija za grafički dizajn, Ateliera Tri i Imaga) iz 1941. godine.

Danas je politika sakupljanja fokusirana na domaću dizajnersku baštinu. U fundusu Zbirke nalaze se gotovo kompletni dizajnerski opusi Ateliera Tri, Ivana Picelja, Borisa Bućana, Mihajla Arsovskog a fundus se redovito nadopunjuje novim dizajnerskim ostvarenjima.