Zbirka foto opreme

Voditeljica zbirke:
dr.sc. Iva Prosoli, viša kustosica, voditeljica Zbirke novije fotografije i Zbirke foto opreme

e-mail:
iva.prosoli@muo.hr

PRETRAŽI ZBIRKU:

U Zbirci fotografske opreme Muzeja za umjetnost i obrt čuvaju se fotografski aparati, nacionalne i svjetske provenijencije, nastali od polovice devetnaestog do kraja dvadesetog stoljeća.

Fundus zbirke dokumentira razvoj fotografskih kamera, od dagerotipijske kamere, (čuva se kopija modela iz 1841.), drvenih atelijerskih kamera na drvene ploče, kamere za ferotipije, potom Box- camere, kamere za stereofotografiju, posebno zanimljive i rijetke tzv. detektivske kamere – malih dimenzija, do kamera na smotani film, te digitalnih kamera. Uz fotografske kamere, u zbirci se čuvaju i razni tipovi fotografskih objektiva, zapora, filtera, mjerila za osvijetljenje, udaljenost; zatim tzv. pomoćna fotografska oprema – stativi, kasete, torbe, svjetiljke, pribor za laboratorijsku obradu – zdjelice (porculanske, emajlirane, papirnate), tankovi za razvijanje i fiksiranje fotografskih ploča, ormarići za pranje ploča, posude za razvijanje, štipaljke za filmove, ploče, stalci za sušenje ploča, termometri, kemikalije – razvijači, fiksiri, vage za kemikalije. Prikupljeni su i uređaji za kopiranje i veliki sjaj – okviri za kopiranje, aparati za povećavanje, rasvjetni i signalni satovi, maske za kopiranje, vinjete za kopiranje, gumeni valjci za visoki sjaj, te uređaji za dovršenje fotografija – preše za fotografije, sprave za obrezivanje, stroj za udubljeni rub, te pribor za retuš fotografija.

U zbirci se čuva više od 2500 predmeta, s obzirom na obim zbirke, kao i na vrsnoću prikupljenih predmeta, Zbirka fotografske opreme je najznačajnija zbirka, ove vrste, u Hrvatskoj.