Zbirka bjelokosti

Voditeljica zbirke: Jasmina Fučkan, viša kustosica
e-mail: jasmina.fuckan@muo.hr

PRETRAŽI ZBIRKU:

Muzejska zbirka bjelokosti s predmetima evropske provenijencije, nastalim u periodu 17., 18. i 19. stoljeća, predstavlja najcjelovitiju stariju zbirku tog tipa osnovanu u Hrvatskoj.

Zbirka je formirana već u ranim godinama muzejskog postojanja. Prvi predmeti otkupljeni su devedesetih godina devetnaestog stoljeća, a otkupom privatne zbirke Jakoba Franka početkom dvadesetog stoljeća, zbirka dobiva respektabilni broj novih predmeta koji svojim karakterom i kvalitativnim dosegom čine njen temeljni fond koji se je tijekom vremena sukcesivno nadograđivao srodnim artefaktima. Unutar zbirke mogu se izlučiti pojedine tipološki srodne grupe predmeta karakteristične za produkciju umjetničke obrade bjelokosti u spomenutim razdobljima.

Reljefi s mitološkim i sakralnim prizorima, statuete antičkih božica, raspela, portretne minijature plemstva i klera ilustriraju omiljene teme baroknog razdoblja. Unutar njih osobito su značajni reljefi s prikazom Symposiuma i Poklonstva pastira, zatim visoki reljef Dijane s orlom, a od kvalitetnih raspela ističe se onaj, datiran godinom 1627.

Poprsja i minijature značajnih osoba iz aristokratskih, državničkih vladajućih krugova zastupljeni su u produkciji bjelokosti devetnaestog stoljeća, od kojih se izdvajaju ona s prikazima  članova dinastije Habsburg, a to su car i kralj Ferdinanda I, nadvojvoda Karlo i nadvojvoda Johann.

Niz umjetnički oblikovanih utilitarnih predmeta, poput dugmadi, držaka suncobrana i štapova, raznih spremnica, kutijica i slično, uglavnom s kraja osamnaestog i gotovo cijelog devetnaestog stoljeća, pokazuje da je draž bjelokosne materije kontinuirano bila veliki izazov za majstore rezbare i tokare, čijom je virtuoznom izradbom gotovih djela došla do punog izražaja.