Započnimo mjeSEC SECesijom…

[PROJEKT ARTNOUVEAU2 – Enriching knowledge about Art Nouveau online]

RAŠKAJ, Slava (Ozalj, 1877. — Zagreb, 1906). Hrvatska slikarica, gluhonijema od rođenja, školovala se 1885–93. u Zavodu za gluhonijeme u Beču, u kojem je dobila prve likovne poduke. Pokazavši nadarenost, nakon povratka u Ozalj nastavila je crtati i slikati. Na nagovor I. Muhe 1895. došla je u Zagreb te posredovanjem I. Kršnjavoga bila zbrinuta u Zavodu za gluhonijemu djecu do 1898. godine. Krajem 19. stoljeća polazila je žensku stručnu školu u kojoj je završila tečaj za umjetničko-obrtničko crtanje. Od 1896. učila je slikarstvo i privatno, kod Bele Čikoša Sesije. Slikala je u svom atelijeru u Zavodu za gluhonijemu djecu, rjeđe na otvorenome, a nakon povratka u Ozalj 1899. godine uglavnom u pleneru. Njen izniman opus pripada hrvatskoj likovnoj moderni, dijelom i europskoj umjetnosti na prijelazu XIX. u XX. st., a odlikuju ga samosvojan lirski izraz, duh impresionizma i secesije, osebujan plenerizam, intiman odnos s prirodom, moderno shvaćanje pejzažnoga slikarstva, poetiziranje motiva, vrsnoća tehnike. Slikala je većinom male formate, najčešće u tehnici čistog akvarela, katkad s primjesom gvaša, zatim u tehnici pastela, rijetko u tehnici ulja. Najčešće teme njezinih djela su zavičajni krajolici i mrtve prirode, posebno cvjetne te portreti.

Najzapaženiji dio opusa ostvarila je na samom prijelazu u 20. stoljeće slikajući slobodnim potezom i prozračnim koloritom neposredni doživljaj motiva, majstorski dočaravajući svjetlo i ozračje. Realizirala je i djela u području primijenjene umjetnosti, uglavnom u secesijskom stilu, obilježena dekorativnošću, linearnošću, stiliziranim biljnim motivima i odjecima japanske umjetnosti. (prema: Hrvatski biografski leksikon)

Muzejski fundus MUO već godinama krasi lepeza prekrivena velikim oslikanim cvjetovima perunike koju je 1900. godine naslikala umjetnica Slava Raškaj, isto kao i dekorativni pladanj na kojem je uljanim bojama oslikan portret djevojke u profilu s knjigom, nastao 1897. godine.

U ovotjednom kreativnom zadatku u čast ženama umjetnicama općenito te našoj umjetnici Slavi Raškaj, poigrajte se cvjetnim motivima i izradite secesijski ukras za zidni ili stolni okvir.

Za ovaj zadatak bit će vam potrebni: stare novine, olovka, vodene boje, kist, tanki crni flomaster. Najprije olovkom napravite skicu cvjetnih motiva na listu starih novina, pri čemu predlažemo da vaš izbor bude stranica ispunjena tekstom, po mogućnosti bez fotografija. Nakon toga, ispunite površinu crteža vodenim bojama. Kada se vodene boje osuše, linije koje ste prvotno skicirali olovkom, podebljajte tankim crnim flomasterom.

Veselimo se vašim radovima koje nam možete poslati na email: edukacija@muo.hr