Započnimo mjeSEC SECesijom…

[PROJEKT ARTNOUVEAU2 – Enriching knowledge about Art Nouveau online]

Jeste li u šetnji Trgom bana Jelačića ikada promatrali raznolike zgrade koje ga krase?

Sigurni smo da biste se iznenadili kad biste znali da su neke od tih zgrada u prijašnjem vremenu izgledale potpuno drugačije.

Europski dom, fotografija: Pedagoški odjel MUO; Zgrada E. V. Fellera (Elsa-fluid dom), arhitekt: Vjekoslav Bastl, 1905.-1906., razglednica: Muzej grada Zagreba


Jedna takva zgrada nalazi se na uglu Jelačićevog trga i Jurišićeve ulice. Riječ je o monumentalnoj četverokatnici Elsa-fluid dom, koja je izgrađena 1906. godine u stilu secesije te je u to vrijeme bila jedina zgrada od četiri kata u Zagrebu. Prema mišljenju nekih povjesničara umjetnosti, ova je zgrada po konstrukciji i dekoraciji bila najmoderniji objekt tadašnjeg Zagreba.

Arhitekt je Vjekoslav Bastl, učenik slavnog bečkog arhitekta Otta Wagnera. Pročelje je kompletno služilo reklamiranju. Bila je to prva golema javna reklama u Zagrebu. Na samom uglu, naglašenom kružnim tornjem s kupolom, isticala se golema boca Elsa-fluid-a, koji je u ono vrijeme reklamiran u svim novinama, časopisima i kalendarima kao čudotvorna vodica koja liječi sve tegobe, a izum je ljekarnika Eugena Fellera, vlasnika zgrade.

Elsa-fluid dom gubi izvorni izgled fasade oko 1927. godine. Novi vlasnik zgrade, industrijalac Otto Stern, modernizirao je pročelje, skinuo secesijsku plastiku i kuću oblikovao u duhu novog vremena što je ostvario poznati arhitekt Peter Behrens. Danas je u njoj Europski dom.

U ovotjednom kreativnom zadatku, razmislite o tome kako biste oblikovati pročelje vaše kuće ili zgrade, a da ono služi kao reklama? Biste li kroz neki predmet u obliku arhitektonskog ukrasa predstavili svoje željeno buduće zanimanje ili pak neki trenutni hobi?

Veselimo se vašim radovima koje nam možete poslati na email adresu: edukacija@muo.hr

Project co-funded by European Union funds (ERDF, IPA II).