Zagonetna slagalica

Dragi naši,

ovaj mjesec predstavljamo MUO Zbirku tiskarstva i knjigoveštva, stoga smo vam pripremili jedan “bombončić” iz naše Zbirke u obliku slagalice koju pokušajte posložiti.

Radi se o drvorezu s prikazom životinje koja ima rogove na nosu, masivno tijelo i kratke, debele noge. Koža mu je debela i siva ili smeđa. Kod azijskih vrsta koža na početku vrata i nogu je jako naborana, tako da životinja izgleda kao da je oklopljena. Imaju vrlo loš vid, no taj nedostatak nadoknađuju izvrsnim njuhom i jako dobrim sluhom. Spavaju danju, a noći i u sumrak su aktivni. Vrlo su plahi i izbjegavaju blizinu ljudi. No ako se osjećaju ugroženi, napadaju. U nekim istočnoazijskim kulturama postoji uvjerenje da smrvljeni rog te životinje ima ljekovita svojstva, što je razlog za ubijanje te uzimanje njihovih rogova. Postoji ih nekoliko vrsta, a većina spada u ugrožene vrste baš iz navedenog razloga.

Što mislite o kojoj životinji se radi?

Sigurno ste pogodili da je riječ o nosorogu!

Drvorez nosoroga iz fundusa MUO, s kojim ćete se susresti u slagalici, potječe iz 16. stoljeća i nastao je prema grafičkom predlošku jednog vrlo poznatog i cijenjenog umjetnika tog vremena, Albrechta Dürera. Zanimljiv podatak je da je umjetnik lik nosoroga izradio prema opisu koji je čuo, a da samu životinju nikada nije vidio! Njegovo oblikovanje nosoroga preuzeto je na drvorezu iz fundusa MUO, a nosorog je prikazan oklopljen s rogom na leđima.

A sada napnite vaše moždane vijugice i sretno u slaganju nosoroga… 😊