Vrijeme je za legiće!

Ovaj mjesec posvećen je Zbirci satova MUO, koja je kvalitetom i obimom najznačajnija zbirka satova u Hrvatskoj! Čini je više od 400 kućnih, oko 350 džepnih i 250 ručnih satova izrađenih u razdoblju od 17. stoljeća do danas. Satovi su zaista jako zanimljivi, i zbog mehanizama i zbog oblikovanja, koje je izrazito raznoliko. Za mnoge satove iz zbirke teško je reći jesu li primarno uporabni predmet ili skulptura, pa su dobar poticaj za razmišljanje o granici između primijenjene i visoke umjetnosti. Na jednom satu često radi više obrtnika, umjetnika, dizajnera…

Znate li da je sat jedan od najstarijih izuma? Vrijeme se mjerilo još u 2. tisućljeću prije Krista. Prema načinu rada, poznati su nam vodeni satovi, sunčani, pješčani, mehanički, električni i elektronički satovi. S obzirom na oblikovanje postoje podni, zidni, stolni, džepni, ručni… U današnjem kreativnom zadatku bavit ćemo se dizajnom suvremenog električnog zidnog sata.

Za izradu će vam biti potrebni: satni mehanizam (za 10-ak kuna možete ga naći u hobby dućanima), ljepilo, Lego ploča i figurice, odrasla osoba s bušilicom 😉

Postupak:

Označite sredinu ploče i zamolite odraslu osobu da na tom mjestu probuši rupicu. Kazaljke stavite s prednje strane, a mehanizam sa stražnje. Kako bi kazaljke bile više u skladu s Lego temom, možete iz kartona izrezati neki drugi izduženi oblik i zalijepiti ga na kupovne kazaljke.

A sada se bacite na dizajn sata! Predlažemo da istresete vaše legiće na pod i potražite inspiraciju. Mi smo se odlučili za dvije verzije – „kockice“ u odgovarajućim brojevima sati te figurice.

Na kraju umetnite baterije, namjestite vrijeme i objesite sat na vidljivo mjesto!

Veselimo se fotografijama vaših satova koje nam možete poslati na edukacija@muo.hr

Pedagoški odjel MUO