Velike tajne malih kuhara

Dragi naši,

današnji zadatak bit će prava poslastica za naše sladokusce i gastronome. Svi vi koji volite fino papati, slatko ili slano, sigurno ste upoznati s pojmom knjige kuharice. Što je to knjiga kuharica? Kuharica je knjiga koja sadrži kuharske recepte koji nam olakšavaju proces kuhanja. Već najstarije babilonske i kineske kuharice razlažu načine pripreme pojedinih jela koja su, uz varijacije, prisutna i u današnjim regionalnim, nacionalnim i univerzalnim kuhinjama. Kultu jela posvećene su čitave biblioteke. Jednu od prvih hrvatskih kuharica izdao je Gjuro Deželić u 19. stoljeću i od tada su izašle mnoge.

Kuharica Unser täglich Brot („Kruh naš svagdašnji“), koja se nalazi u fundusu MUO, zbog svojeg je oblika raritet među knjigama ove tematike čuvanima u Zbirci tiskarstva i knjigoveštva. Tiskana je u 19. stoljeću u Stuttgartu u Njemačkoj, što je dosta rano s obzirom na to da se kuharice sličnog tipa dizajna pojavljuju tek polovinom 20. stoljeća. Ova je kuharica vrlo neobičnih dimenzija u obliku obrisa kruha. Njezin oblik nam ukazuje na sadržaj unutar korica knjige. Naime, ona sadrži recepte za pečenje kruha i za jela s kruhom. U Zbirci tiskarstva i knjigoveštva pripada skupini kuharica na njemačkom jeziku.

Vaš današnji zadatak je osmisliti vlastitu kuharicu. Oblik odaberite sami – prema vrsti hrane koju najviše volite i za koju ćete imati najviše recepata.

Sve što vam je potrebno za ovaj zadatak su: škare, nekoliko praznik papira te bojice, olovke i/ili flomasteri.

Nakon što napravite kuharicu, u nju upisujte vaše najdraže recepte. A možete i dati mašti na volju pa izmisliti nove. Možda će netko jednoga dana baš prema vašim receptima napraviti neko fino jelo. 😊

Veselimo se vašim radovima koje nam možete poslati na edukacija@muo.hr!