Umaskirat ću sebe u portret tebe!

Samoborski fašnik, Riječki karneval, Brazilski karneval, Venecijanski karneval… samo su neki od primjera slavnih i poznatih nam karnevala koji se slave diljem svijeta.

Iako su nam proteklu godinu obilježile nešto drugačije maske, u našem ovotjednom kreativnom zadatku inspirirajte se portretima iz našeg fundusa i stavite maske koje svake godine u veljači svi rado nosimo. Ovog tjedna pokušajmo reinterpretirati umjetnički portret iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt na vlastiti način.

Inspirirajte se portretima na stranicama athena.muo.hr

Za ovaj zadatak bit će vam potrebni: dva hamer papira formata B1, pastele, škare, ljepilo, boje za lice i odjevna kombinacija po izboru. Od jednog hamer papira izrežite improvizirani okvir, dok će vam drugi služiti kao pozadina. Pastelama ukrasite detalje okvira i pozadine po uzoru na odabrani portret iz MUO fundusa, te ljepilom zalijepite gornji rub hamer papira koji ste obojali kao pozadinu improviziranog okvira. Potom uz pomoć boja za lice, umaskirajte se što sličnije osobi prikazanoj na odabranom portretu, odjenite odjevnu kombinaciju što sličniju izvornoj, te zauzmite položaj unutar izrađenog okvira i pozadine u kojem je prikazana portretirana osoba. 

Portret mlađeg muškarca, Karlo Erdödy(?), Hrvatska, 19. st.

Veselimo se vašim radovima koje nam možete poslati na e-mail adresu: edukacija@muo.hr