Ukrasna kutija za pisanice

Približava se najveći kršćanski blagdan – Uskrsnuće Isusa Krista odnosno Uskrs. Uz slavlje Uskrsa vežu se brojni simboli i običaji koji variraju od zemlje do zemlje, no većini je zajedničko ukrašavanje pisanica, s obzirom na to da je jaje od davnina simbol novoga života. U središtu hrvatske uskrsne tradicije također je bojanje jaja. Pisanice su osim simbola života bile i tradicionalan dar.

Ovaj mjesec posvećen je Zbirci devocionalija MUO. Zbirka devocionalija jedina je takve vrste u Hrvatskoj i čine je predmeti koji su služili iskazivanju pobožnosti kod kuće. To su uglavnom posvetne slike, mali kućni oltari, sakralne skulpturice, križevi, krunice i medaljoni. Posvetne sličice su se razvile iz sličica s prikazima svetaca koje su zauzimale centralno mjesto u kompoziciji, a dekoraciju uokolo su od raznih materijala izrađivale časne sestre u samostanima.

Inspirirani ukrasima s devocionalija MUO i nadolazećim blagdanom, izradit ćemo ukrasnu kutiju za pisanice u kojoj možete izložiti vaše pisanice, a može biti i vrlo praktična i lijepa ambalaža za pisanice koje ćete poklanjati drugima.
Za današnji zadatak bit će vam potrebno: kartonska kutija od jaja, posvetne sličice (možete ih pronaći na Repozitoriju MUO), zlatni ukrasni papiri (primjerice iz bombonijera), žica za čišćenje, perlice, ljepilo.

Kartonsku kutiju razrežite na dimenzije koje su vam potrebne, na poklopac zalijepite posvetnu sličicu, a sve ostalo ukrasite po vašem ukusu, inspirirajući se devocionalijama MUO.

© Pedagoški odjel MUO