Uhvati ritam!

Svjetski dan plesa obilježavamo već 40 godina, plesni odbor Međunarodnog kazališnog instituta uspostavio ga je 29. travnja 1982. godine. Ples definiramo kao ritmično pokretanje tijela u ritmu glazbe ili bez nje, a pokrete možemo izvoditi pojedinačno ili pak u paru ili skupini. Ples prati čovjeka od davnina, još od vremena kada je bio sastavni dio npr. obreda, molitve, također nalazimo ga i u kazalištima, itd.

Ovotjednim kreativnim zadatkom povezujemo ples i Zbirku metala kojoj je posvećen mjesec travanj. Kako? Reproducirajte najdražu pjesmu, uhvatite ritam, zaustavite pokret, zabilježite ga kamerom, a potom se upustite u kreativni zadatak za koji će vam biti potrebni: kuhinjska aluminijska folija, flomaster za označavanje, škare i lego kockica.


Na komad aluminijske folije označite crtom mjesta zarezivanja, kao što je prikazano na fotografiji. Nakon što zarežete obilježene linije, okrenite papir tako da je strana na kojoj su zarezane dvije crte orijentirana gore. Počnite oblikovati foliju na način da ju stisnete u središnjem dijelu (koji će tvoriti trup), a potom oblikujte i ostale dijelove tijela (glavu, ruke i noge). Sljedeći korak u oblikovanju je inspirirati se vašom fotografijom zabilježenog plesnog pokreta i kada ste gotovi, iskoristite lego kockicu okrenutu naopako kao postament u koji ćete utaknuti vašu plesnu figuru.

Na priloženim fotografijama pogledajte kako je nama pošlo za rukom izraditi plesnu figuru inspirirajući se predmetima iz fundusa Zbirke metala MUO.

© Josef Lorenzl, Plesačica, Njemačka, oko 1930., Zbirka metala MUO, MUO-041161; Pedagoški odjel MUO


Veselimo se vašim radovima koje nam možete poslati na email adresu: edukacija@muo.hr