Ugostiteljski servis za crnu i bijelu kavu Tamar dizajnerice Anice Severin Kuhta

Servis Tamar dizajnirala je Jugokeramikina dizajnerica Anica Severin Kuhta 1963. godine. Ovaj servis nagrađen je Počasnom pohvalom na prvom Bijenalu industrijskog oblikovanja u Ljubljani, 1964. godine. Povodom izlaganja na spomenutom Bijenalu, na izloženom servisu apliciran je logotip ljubljanskog hotela Lev. Prototip servisa izložen je i na jubilarnoj izložbi povodom 20 godina ULUPUH-a 1971. godine, gdje su Jugokeramikine dizajnerice zajedničkim nastupom izazvale izuzetno pohvalne reakcije u tadašnjem tisku i, dakako, već uobičajena pitanja „zašto se ti proizvodi viđaju samo na izložbama.“


Tamar nikada nije ušao u serijsku proizvodnju, međutim na temelju ovog servisa nastao je servis Grič (dizajn: Anica Severin Kuhta, Marta Šribar) – jedan od najdugovječnijih i najpopularnijih ugostiteljskih servisa Jugokeramike,  koji se u proizvodnji nalazio od 1966. do 1986. godine.

Anica Severin (r. Kuhta) rođena je 3. studenoga 1934. u Jakovlju, Donja Stubica. Školu primijenjene umjetnosti završila je 1958. u Zagrebu u klasi prof. Stelle Skopal i prof. Blanke Dužanec, kao stipendistica Jugokeramike. Iste godine se zaposlila u Jugokeramici, u Odjelu prototipa (Pogon porculana). Krajem 60-ih postala je voditeljica Odjela. Bavila se dizajnom servisa – od tzv. domaćinskog  (Pingvin, Kolumbija, Tamar, Irena) do ugostiteljskog tipa (koautorica na servisima Arena i Grič) te vaza / boca (Votka, Tikvica, Mastika).  Članica je ULUPUH-a od 1966. godine, a  od 1970. članica je ULUPUH-ove Sekcije za industrijski dizajn. U Jugokeramici je bila zaposlena do mirovine 1990. godine.

Pripremila: Koraljka Vlajo, voditeljica Zbirke grafičkog dizajna i Zbirke produkt dizajna