Udari ritam

Dragi naši, ušli smo u prvi mjesec nove godine u kojem ćemo predstaviti našu Zbirku glazbenih instrumenata. Glazbala ili glazbeni instrumenti su naprave ili predmeti čija je svrha proizvođenje zvukova, koji u konačnici tvore melodiju ili ritam.

Povijest glazbenih instrumenata seže do početaka ljudske kulture. Rani glazbeni instrumenti možda su se koristili za rituale, poput roga koji je signalizirao uspjeh u lovu ili bubnja u vjerskoj ceremoniji. Kulture su s vremenom razvile skladanje i izvođenje melodija za zabavu. Glazbeni instrumenti razvijali su se u korak s promjenama tehnologije. Datum i podrijetlo prvog uređaja koji se smatra glazbenim instrumentom je sporan. Dio znanstvenika smatra da je to flauta izrađena od ptičje kosti i mamutove bjelokosti. Flauta je stara između 42.000 i 43.000 godina, a nađena je u pećini u južnoj Njemačkoj koja sadrži dokaze ranog naseljavanja Europe od modernih ljudi – Homo sapiensa. Međutim, većina povjesničara smatra da je nemoguće odrediti točno vrijeme izuma glazbenih instrumenata, budući da su mnogi rani glazbeni instrumenti bili izrađeni od životinjskih koža, kostiju, drva i drugih netrajnih materijala.

Počeci stvaranja Zbirke glazbenih instrumenata MUO, kojoj je ovaj mjesec posvećen, sežu u tridesete godine 20. stoljeća, u vrijeme djelovanja ravnatelja Vladmira Tkalčića i tadašnjeg intenzivnog nadopunjavanja fundusa čitavog Muzeja za umjetnost i obrt, kako novim akvizicijama tako i novim zbirkama.

Bubanj, Hrvatska, 19. st., MUO-7366/1

U današnjem online zadatku pronalazimo inspiraciju u glazbalu iz našeg fundusa, bubnju iz 19. stoljeća. Sve što vam je potrebno jest: malo deblji papir, škare, vruće ljepilo ili drvofix, papir u boji ili flomasteri s kojima ćete ukrasiti vaš bubanj. Pratite fotografije kako biste izradili svoj vlastiti bubanj od kartona i zatim zasvirajte prstima!

Pedagoški odjel MUO

Veselimo se vašim radovima koje nam možete poslati na edukacija@muo.hr!