Ti i ja… Sudbonosno da!

Nakit koji povezujemo uz ”sudbonosno da” je naravno prsten, koji može biti jednostavan ili raskošno ukrašen. Najčešće je napravljen od plemenitih metala, a može biti ukrašen dijamantima i ostalim dragim kamenjem. Najstarije prstenje koje bilježimo u podacima potječe iz Češke republike, staro je oko 21 000 godina, te je načinjeno od mamutove slonovače.

Pitate li se zašto je baš četvrti prst izabran za ‘vjenčani prst’? Kao odgovor neki podaci navode da se u davnim vremenima smatralo kako na prstu lijeve ruke postoji vena koja je tekla ravno prema srcu. I tada se za srce mislilo da je ono središte emocija. Tako su stari Rimljani tu venu nazivali vena amoris što znači ‘vena ljubavi’. Neke kulture su odabrale slobodu i individualnost kada su odlučivale na kojoj ruci će se nositi vjenčani prsten. Bračni parovi iz europskih zemalja poput Austrije, Danske i Njemačke, vjenčani prsten nose na desnoj ruci, također i Indijci su se odlučili za desnu ruku jer se kod njih lijeva ruka smatra ‘nečistom’.

Inspirirani zaručničkim prstenom iz fundusa MUO, izrađenom u 17. stoljeću od zlata, pripremili smo za vas kreativni zadatak u kojem uz pomoć žice možete izraditi prsten nalik na ovaj iz našeg fundusa.

Zaručnički prsten, 1619., MUO 14814