Tajnoviti predmeti iz fundusa MUO✂✂✂

U ovotjednom online zadatku virtualnom šetnjom Stalnim postavom imate priliku vidjeti predmete iz dvoraca i palača koji su izgubili prvotnu namjenu, a to je svakodnevna upotreba. Sad imaju muzejsku auru. Ne smijemo ih dirati. No neke od njih potrebno je dodirnuti kako bismo ih vidjeli u punoj raskoši.

Dva takva primjera koja ćete vidjeti uputite li se u virtualnu šetnju kroz Stalni postav MUO, biti će bidermajerski stolići za šivanje koji su omiljeni tip namještaja namijenjen ženama – marljivim i vrijednim domaćicama.

Jedan stolić, u obliku globusa, nekoć je bio u vlasništvu obitelji Gjure Szaba, nekadašnjeg ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt, dok je drugi oblikovan poput lađice. Zavijeni krajevi spuštaju se pomoću pritiska na dugme, skrivajući po jednu tajnu ladicu sa svake strane. Ploča stolića se podiže zatvarajući osam pretinaca u trupu koji je, kao i ploča, s prednje i stražnje strane ukrašen detaljima izvedenim crtežom tušem.

Pogledajte i otkrijte tajne funkcije ovih stolića za šivanje:

U ovotjednom kreativnom zadatku najprije zamislite neki komad namještaja u vašem domu koji bi na prvi pogled mogao djelovati nefunkcionalno, no pritiskom dugmeta, pretvara se u praktičan i funkcionalan komad namještaja. Kada razradite ideju u mislima, pokušajte ju skicirati olovkom na papir. Tko zna, možda jednoga dana na temelju vaše skice nastane pravi pravcati komad namještaja koji skriva tajnu.

Veselimo se vašim radovima koje nam možete poslati na email adresu: edukacija@muo.hr