Sv. Ivan Nepomuk

Sv. Ivan Nepomuk rođen je između 1340. i 1350. godine u Pomuku (Kasnije Nepomuk) pokraj Pilsena kao županov sin. Godine 1370. postaje klerik praške nadbiskupije i javni bilježnik, a 1380. godine postaje svećenik. Postaje župnik i biskupov savjetnik potom praški kanonik i arhiđakon u Žatcu, a 1389. godine generalni vikar praške nadbiskupije.

O razlozima smrti sv. Ivana Nepomuka postoje dva tumačenja. Prvo, legendarno, da kao ispovjednik češke kraljice Johane Bavarske nije htio odati ispovjednu tajnu njenom suprugu kralju Vaclavu IV., iz kuće Luksemburg (habsburških rivala), te ga je on dao baciti s Karlovog mosta u Vltavu 1393. godine. A drugo, dokumentirano, da je skončao radi sudjelovanja u političkoj borbi oko vlasti u praškoj nadbiskupiji pri čemu nije potvrdio kraljevog kandidata za praškog nadbiskupa. Prema legendi kada su ga bacili u Vltavu oko njegove glave ukazala se aureola s pet zvijezda. Pokopan je u katedrali sv. Vida u Pragu.

Kult sv. Ivana Nepomuka brzo se raširio po Češkoj, austrijskim pokrajinama, Njemačkoj, Sloveniji i sjevernoj Hrvatskoj. Osobito je popularan postao u razdoblju nakon Tridentskog koncila (1545. – 1563.) kada je kao mučenik i žrtva ispovijedi potvrdio sakrament ispovijedi i sakrament svećeničkog reda, koje su protestanti nijekali. Štovanje sveca i širenje njegove pobožnosti poticala je Rimokatolička crkva, ali i Habsburški dvor. Na inicijativu habsburških vladara Leopolda I. i Josipa I. beatificiran je 1721., a kanoniziran 1729. godine.

Kada je 15. travnja 1719. godine otvorena grobnica sv. Ivana Nepomuka, prvo je izvađena lubanja iz koje je ispao komad mesa. Prisutni liječnici Löw, Puchmann i Fuchs objasnili su da se radi o jeziku sv. Ivana. U tom sačuvanom, neraspadnutom jeziku vidjela se potvrda njegove šutnje. Godine 1726. izrađen je relikvijar za jezik za katedralu sv. Vida u Pragu. Relikvija jezika kopirana je u velikom broju u vosku, drvetu i srebru. Voštane kopije često su se umetale u spremnike u obliku medaljona i nosile su se kao zaštita od klevete.

Zaštitnik je ispovjedne tajne, zagovornik protiv poplava, branitelj putnika preko mostova.

Atributi sv. Ivana Neopomuka su svećenička, ispovjednička roketa, palma mučeništva, raspelo i aureola s pet zvijezda. Prema jednoj legendi kada su ga bacili u Vltavu oko njegove glave ukazala se aureola s pet zvijezda, dok su prema drugom tumačenju pet zvijezda oznaka pet Kristovih rana.

Blagdan sv. Ivana Nepomuka je 17. travnja (prije 16. svibnja).

Pripremila: Andrea Klobučar, voditeljica Zbirke tekstila i modnog pribora i Zbirke devocionalija