Staklo?

„Prozirno i krhko, lagano i teško, podatljivo i tvrdo, vruće i hladno, iskreno i varljivo. Sve je to staklo. Izmislili su ga u starom vijeku, u trećem tisućljeću prije nove ere. Osnovna sirovina je kamen, vapnenac i soda. Nastaje postupkom taljenja na visokoj temperaturi. U kasnijim su stoljećima smjesi dodavani različiti kemijski spojevi koji su staklu dali veću prozirnost, različite boje i odsjaje.

U Zbirci stakla MUO čuvaju se predmeti od razdoblja renesanse do danas.

S pravim staklom mogu raditi samo izučeni majstori. Kojim materijalom možemo dočarati transparentnost, prozirnost, boju, podatljivost i čvrstoću pravog stakla?

U kreativnim radionicama izrađujemo vlastite interpretacije povijesnog stakla od pedagoški neoblikovanog materijala ili jednostavno – otpada.“

Radionicu je osmislila Malina Zuccon Martić, umirovljena muzejska pedagoginja savjetnica.

Za online verziju radionice bit će vam potrebni: što raznovrsnije plastične boce (od vode, soka, jogurta itd.), škare, ljepilo (pištolj za vruće lijepljenje, ili minutno ljepilo) te opcionalno: vodootporni flomasteri, brusni papir, lemilica, fen za skidanje boje

Dobro proučite plastične boce koje su vam na raspolaganju i prepoznajte koji dijelovi bi se mogli drugačije presložiti. Inspiraciju potražite u povijesnom staklu (primjerice na https://repozitorij.muo.hr/) ili u mašti!
Boce razrežite i rekomponirajte. Dodatno ih obradite odnosno ukrasite bojom, brušenjem, bušenjem (lemilicom). Ako imate fen za skidanje boje – mogućnosti su velike! Komade i komadiće plastike (obojane vodootpornim flomasterima) ubacite u veći stari lonac i zagrijavajte fenom. Nastat će fantastični oblici, koje možete uklopiti u vaše čaše, vaze i posude.

Veselimo se vašim radovima koje nam možete poslati na edukacija@muo.hr!

© MUO