Stakalca spoji, svjetlost oboji!

Tiffany svjetiljke su tip svjetiljki koje su dizajnirane i proizvedene u studiju Louisa Comforta Tiffanyja, od 1893. nadalje. Međutim, termin se često šire koristi – za sve svjetiljke s raznobojnim staklenim sjenilom oblikovanim na ovaj način. Novost koju su donijele izvorne Tiffany svjetiljke jest ta da su komadići stakla spojeni bakrenim folijama, za razliku od spajanja olovom tipičnim za vitraje.

U fundusu MUO nalazi se nekoliko Tiffany predmeta, no riječ je o vazama, a ne o svjetiljkama.

Luster koji vam predstavljamo nastao je oko 1910. u Beču, a komadići stakla spojeni su olovom.

Tiffany i „Tiffany“ svjetiljke i lusteri bili su posebno popularni u vrijeme secesije, kada tehnika vitraja i inače doživljava procvat te se širi i u profani svijet.


Inspirirani ovim secesijskim lusterom, u ovotjednom online zadatku izradite dekorativni stalak za lučicu!

Za ovaj zadatak bit će vam potrebni: manja čašica ili zdjelica od bilo kojeg materijala, kuhinjska prianjajuća folija, stakleni obluci (prirodni ili kupovni), gusto ljepilo.Ako ste u prilici, otiđite na plažu i sakupite šaku staklenih oblutaka. Ako niste, potražite ih u bilo kojem hobby dućanu. Malu zdjelicu omotajte s 2-3 sloja prianjajuće folije. Stijenke zdjelice namažite debljim slojem gustog ljepila – nekog koje je nakon sušenja prozirno (poput drvofiksa) te uredno posložite staklene oblutke tako da što bolje prianjaju jedan uz drugi. Pustite nekoliko dana da se ljepilo sasvim osuši. Izvadite zdjelicu i skinite foliju. Stalak je spreman za stvaranje romantične atmosfere, ili pak za obranu protiv komaraca!