Spomen-knjiga prigodom posjeta kraljice Marije Muzeju za umjetnost i obrt

U studenom 1933. godine Muzej za umjetnost i obrt posjetila je Marija od Rumunjske (1900. – 1961.), kraljica tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Marija je bila druga kćer rumunjskog kralja Ferdinanda I. i praunuka kraljice Viktorije.

Unatoč negativnim konotacijama vezanim uz represivnu vladavinu njenog supruga, kralja Aleksandra I., kraljica Marija je bila izraziti filantrop, pokroviteljica umjetnosti koja je redovno obilazila umjetnička i humanitarna događanja širom zemlje poput VIII. izložbe Kluba likovnih umjetnica 1935. godine održane u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu kada je uz pokroviteljstvo na izložbi kupila i četiri slike. Njen protektorat ove izložbe doprinio je popularizaciji umjetnica i njihovoj većoj prisutnosti u medijima.

Kraljica Marija je sa suprugom u više navrata posjetila Zagreb, a prilikom jednog od tih posjeta, 1933. godine, obišla je i Muzej za umjetnost i obrt (tada Muzej za umjetnost i umjetnički obrt). Tadašnji ravnatelj Muzeja prof. Vladimir Tkalčić tom prigodom je angažirao hrvatsku slikaricu Zdenku Sertić (1899. – 1986.) kako bi ručno ukrasila posebno izrađenu spomen-knjigu u kojoj će kraljica Marija ostaviti svoj autogram. Spomen-knjiga tvrdih bordo korica s privezanom kićankom ima ukrašene predlist i zalist. Zdenka Sertić ih je oslikala dvama motivima: prikazom žena u paru i pojedinačnom figurom žene u narodnoj nošnji iz okolice Zagreba. Profinjeno stilizirani prikazi izvedeni su kombiniranom tehnikom u tušu i akvarelu. Zdenka Sertić je godinama radila u Etnografskom muzeju u Zagrebu te je proučavala narodne nošnje i slikala hrvatske folklorne motive. Na četvrtom listu spomen-knjige nalazi se potpis kraljice Marije ispod grba Kraljevine. Predmet koji je ujedno i arhivski dokument dijela muzejske povijesti čuvan je u Zbirci tiskarstva i knjigoveštva pod brojem MUO 4234.

Pripremila: dr. sc. Antonia Došen, voditeljica Zbirke grafike i voditeljica Zbirke tiskarstva i knjigoveštva