Secesijska moda

[PROJEKT ARTNOUVEAU2 – Enriching knowledge about Art Nouveau online]

Rana ženska secesijska moda korzetom oblikuje žensko tijelo stvarajući S siluetu isturenog prsnog koša, uskog struka i izbačene stražnjice. Početkom drugog desetljeća 20. stoljeća, silueta se mijenja jer se tijelo oslobađa sputanosti korzetom i ženske obline više nisu toliko naglašene.

Secesijska ženska moda obilježena je šeširima velikih dimenzija oboda koji su često prelazili širinu ramena, a bili su ukrašeni perjem, trakama od baršuna i umjetnim cvijećem.

Ženska obuća za svečane prilike početkom 20. stoljeća izrađena je od lakirane kože ili svile i ukrašena raznovrsnim vezivom, dok je svakodnevna obuća izrađena od kože bez ukrasa. Od drugog desetljeća 20. stoljeća popularne postaju čizmice s gumbima.

Muška moda nije se mijenjala i zadržala je trodijelno odijelo tamnih boja.

Muška secesijska pokrivala za glavu, kao i odjeća, zadržavaju oblike iz ranijih desetljeća poput cilindra i polucilindra, ali popularna postaje i tzv. „golf kapa“ crno-bijelog kariranog uzorka.

Muška je obuća i dalje zadržala svoju klasičnu formu za svečane i poslovne prilike, dok se za slobodno vrijeme obuvala sportska obuća svijetlih boja izrađena od čvrstih tkanina.

Autorica teksta: Andrea Klobučar, voditeljica Zbirke tekstila i modnog pribora

U ovotjednom kreativnom zadatku isprobajte neke secesijske modne kombinacije klikom ovdje.