Sat Pomona i Vertumno

Sat pripada tipu figuralnih satova. Dva lika što stoje uz drvo okrenuta su poluprofilom jedan prema drugome i očito su u nekom odnosu. Ženska figura zagrnuta je bogato nabranim plaštom prebačenim preko lijeve ruke, dok joj je gornje dio tijela bez odjeće. Kosa joj je skupljena u pundžu na potiljku, dok joj je oko glave obavijena tanka vrpca. U lijevoj ruci drži košaricu s jabukama, a desna ruka presavinuta je u laktu i u njoj je na dlanu nekad nešto držala, pružajući tu stvar prema mladiću s druge strane stabla. Muškarac je nag, obuven tek u rimske sandale, dok su mu na leđima krila. Kosa mu je prihvaćena tankom vrpcom, a frizura je nalik na one kakve viđamo na skulpturama rimskih mladića. U desnoj ruci, savijenoj prema natrag, drži vrećicu kao da je skriva od djevojke, dok lijevom rukom prema njoj pruža neki zaobljeni konusni predmet kojem nedostaje završetak.

Krilati mladić izgleda poput Kupidona (Amor, Eros), budući da se on jedini od grčkih i rimskih božanstava redovito prikazuje s krilima. Međutim, ženski lik predstavlja zagonetku. Psiha koju najčešće nalazimo na prikazima s Kupidonom nije se nikada prikazivala s košarom jabuka, a i njezin je odnos prema Kupidonu izrazito afektivan, dok to ovdje nije slučaj. Izgleda kao da mladić nešto nudi djevojci, dok istovremeno nešto od nje skriva. Djevojka je izrazito povučena i kao da sramežljivo pruža neki predmet (na žalost danas nedostaje) prema mladiću. Ako, pak,  kao polazište uzmemo ženski lik, vjerojatnije se radi o prikazu Pomone i Vertumna (neobično je što muški lik ima krila). Stablo među likovima također odgovara ambijentu u kojem rimski bog Vertumno zavodi nimfu Pomonu. Vertumno (lat. Vertumnus), rimski bog izmjena godišnjih doba, sazrijevanja biljaka, vrtova i vinograda. Imao je moć mijenjati obličje, što je iskoristio da zavede nimfu Pomonu. Pomona je obožavala polja i voćke; zatvorila se u svom voćnjaku kako bi se obranila od muškaraca i bogova poput satira, panova ili Priapa. Lukavi je Vertumno upotrijebio niz obličja kako bi prodro u Pomonin voćnjak: bio je kosac, vinogradar, voćar s ljestvama za branje jabuka, ratnik s mačem i ribič s ribičkim štapom. Uspio je ući u voćnjak i gledati Pomonu, ali nije mogao nadvladati njezinu sramežljivost. Stoga se prerušio u staricu koja je nimfi hvalila Vertumna i uvjeravala je da je upravo ona njegova prva, zadnja i jedina ljubav. Ipak, Pomona se nije dala nagovoriti sve dok se Vertumno naposljetku nije ponovo vratio u svoje pravo obličje lijepog mladića kada se zaljubila u njegovu božansku ljepotu. (izvor: Carlos Parada, Greek Mythology Link pod natuknicom: Vertumnus).

Sat je rađen u kombinaciji pozlaćene (noge, rubovi baze, stablo, košarica s jabukama, krila, sandale, predmet u mladićevoj ruci) i crno patinirane bronce (gornji dio baze, ženski i muški lik). Na prvi pogled stoga sat podsjeća na francuske satove s crnačkim figurama kakvi su se izrađivali krajem 18. i početkom 19. stoljeća, međutim, u ovom slučaju riječ je o prikazu koji se bazira na grčkoj, odnosno rimskoj mitologiji. Što se kvalitete skulptura tiče, riječ je o korektnom radu, likovi imaju dobre proporcije, draperija prirodni pada, ali se ipak  ne radi o vrhunskom umjetniku.


Sat Pomona i Vertumno, Francuska, početak 19. st.

Priredila dr. sc. Vesna Lovrić Plantić, muzejska savjetnica