Ruksak (pun) kulture 2023.

MUO i 2023. – desetu godinu za redom! – sudjeluje u projektu Ruksak (pun) kulture, ove godine s programom MUO iz ruksaka na sunce. U drugom polugodištu školske godine 2022./23. Pedagoški odjel posjetio je jednu osnovnu školu i pet vrtića u sljedećim mjestima: Pojatno, Vrbovečka Dubrava, Konjščina, Slunj, Delnice i Veliko Trojstvo.

U prvom dijelu polaznicima je kroz interaktivnu prezentaciju i razgovor približena ustanova muzeja, njezina misija i društvena funkcija. Predstavljen im je presjek kroz fundus odnosno zbirke Muzeja za umjetnost i obrt. Zatim su im ispričane priče o pojedinim zanimljivim predmetima, a u polaznici su dizanjem ruku odmah mogli odabrati koji od tih predmeta žele „nositi“ na majici.

U drugom dijelu održana je kreativna radionica Nosi umjetnost! Polaznici su izradili skicu ranije odabranog predmeta, a zatim ga nacrtali na bijelu majicu flomasterima za tekstil. Potom su uz pomoć šablona i voditeljica dodali tekst „Nosim umjetnost!“.

Na kraju je svaki polaznik dobio primjerak nove edukativne publikacije MUO STILOPLOV: VEŽITE SE, POLIJEĆEMO! Riječ je o radnoj knjižici s interaktivnim zadacima i naljepnicama koja je namijenjena utvrđivanju stečenog znanja na zabavan način te je koristan sadržaj i za daljnju upotrebu.

Projekt Ruksak (pun) kulture jedinstveni je kulturno-edukativni program na državnoj razini koji su zajedno pokrenuli Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kao dopunski program potpore kurikulumu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama.

Ruksak (pun) kulture omogućava dostupnost, približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima, razvijanje njihove estetske kulture, općenito senzibilizira djecu i mlade za područje umjetnosti i kulture. Namjera programa je da umjetnost i kultura budu jednako dostupne svoj djeci na području Republike Hrvatske.

MUO u Ruksaku sudjeluje od 2015. godine.

Detaljnije o projektu možete pročitati ovdje.