Redovnika dominikana Dubrovcjanina tri bessjede Dubrovniku u strahu od kugge reccene

Ovaj tjedan iz Zbirke tiskarstva i knjigoveštva predstavljamo vam raritetno djelo vezano uz važan povijesni događaj na području Dubrovnika u drugoj polovini 18. stoljeća.

Dominikanac Arkanđeo Kalić (1739. – 1816.), propovjednik i vjerski pisac, održao je govor povodom epidemije kuge u Dubrovniku tiskan 1784. godine. Kalić je bio prior, prokurator i generalni vikar. Također je bio savjetnik dubrovačke vlade i nadbiskupa te lektor dogmatike i moralne teologije u crkvenom seminaru. Vrstan propovjednik, propovijedao je na hrvatskom, latinskom i talijanskom jeziku. Njegov govor tiskan je na hrvatskom jeziku u Dubrovniku u tiskari Carla Antonija Occhija pod naslovom Redovnika dominikana Dubrovcjanina tri bessjede Dubrovniku u strahu od kugge reccene. Velika epidemija kuge trajala je od 1781. do 1785. Bila je to tek jedna u nizu epidemija kuge koje su zabilježene u 18. stoljeću u Dubrovniku i široj okolici. Kugu su prenijeli useljenici iz Dalmacije koji su otišli u Bosnu zbog velike gladi i tamo se zarazili. Pobjegavši zbog kuge natrag u Dalmaciju donijeli su i ovu veliku pošast.

Iako neuobičajena praksa među piscima i tiskarima 18. stoljeća na naslovnici ovoga djela stavljen je epigraf pisan na latinskom, a zatim na hrvatskom jeziku:

Ne ostavi rjec, jeda uscjuju, i obratuse, svak oda puta svoga huda, terse ostavim ja oda/sla, koga mislim ucinitim sarad opacine sabavaa gnihovjeh.

Tiskarska obitelj Occhi bila je poznata u Veneciji, a godinu prije objave Kalićeve propovijedi, 1783. Carlo Antonio Occhi otvara tiskaru u Dubrovniku. Naslovnice njihovih knjiga su često bile ilustrirane te tako i ovo djelo krasi grb Dubrovačke Republike s krunom i križem povrh. Papir na kojemu su tiskane besjede sadrži vodeni znak u obliku grožđa koji, prema provedenom istraživanju, potječe iz Francuske iz 16. stoljeća.

Djelo je čuvano u Zbirci tiskarstva i knjigoveštva Muzeja za umjetnost i obrt (MUO 8329), a prema saznanjima očuvano je još samo u dva primjerka u Hrvatskoj.

Pripremila: dr. sc. Antonia Došen, voditeljica Zbirke grafike i voditeljica Zbirke tiskarstva i knjigoveštva