Radionice uz projekt Art Nouveau2

Nakon što je proveo edukativni program za 20-ak grupa polaznika osnovnih i srednjih škola na temu secesijskih vitraja, nakita i keramičkih pločica, MUO je 15. 11. proveo novu radionicu. Naime, s obzirom na to da je u projektu naglasak na transnacionalnoj suradnji, dogovorena je razmjena osmišljenih radionica na razini projektnih partnera, te provođenje svake od njih prema dogovorenom rasporedu. Jednu od radionica koje je osmislio MUO provesti će partneri iz Rumunjske, institucija ORADEA HERITAGE, dok je MUO proveo radionicu oslikavanja tekstila secesijskim motivima koju su osmislili kolege sa Slovačkog tehnološkog sveučilišta u Bratislavi. Radionicu smo proveli u XII. gimnaziji, a učenici su, inspirirani uvodnom prezentacijom i filmom, osmislili motive, izradili šablone i oslikali majice.

Pedagoški odjel MUO je u razdoblju od veljače do lipnja 2022., u okviru EU projekta Art Nouveau2Sustainable protection and promotion of Art Nouveau heritage in the Danube Region, provodio edukativni program za polaznike osnovnih i srednjih škola. Edukativni program osmišljen je u svrhu promoviranja i predstavljanja stilskog razdoblja secesije učenicima, a provode ga muzejski pedagozi dogovorenim dolaskom u školu.

Edukativni program traje dva školska sata, odnosno 90 minuta, a strukturiran je ovako:

1. Evaluacijski upitnik prije programa – popunjavanje traje 1-2 minute

2. Prikazivanje dva kratka video zapisa – ukupno 10 minuta

3. Kreativna radionica – oko 60 minuta

4. Evaluacijski upitnik nakon programa – popunjavanje traje 1-2 minute

Evaluacijski upitnik će nam dati uvid u interesne sfere učenika i očekivanja nastavnika, te povratnu informaciju o eventualnoj promjeni interesa, usvojenom gradivu, odnosno ispunjenju očekivanja nastavnika po završenom edukativnom programu.

Nakon popunjavanja upitnika prikazat ćemo dva kratka edukativna video zapisa na temu secesije, prilagođena dobnoj skupini učenika, nastala u produkciji Pedagoškog odjela MUO. Svaki video zapis u trajanju je od oko 5 minuta, a teme koje obrađuju su životinjski motivi u secesiji i secesija u arhitekturi. Video zapisi će učenike uvesti u tematiku kreativne radionice koja slijedi u nastavku. 

Kreativne radionice će pokrivati tri tematske cjeline koje vežemo uz stilsko razdoblje secesije, a odabir radionice ovisi o dobnim skupinama sudionika te dogovoru s nastavnikom.

1. Kreativna radionica vitraja

Vitraji koje možemo pratiti od gotičkog razdoblja, u razdoblju secesije često su se koristili u profane svrhe. Sudionike ćemo prvo kratko upoznati s pojmom vitraja te kroz daljnju priču o istima i pokazujući primjere uvesti ih u kreativnu radionicu u kojoj će koristeći paus papir, crni hamer papir i tuš u boji stvoriti vlastite vitraje. Napomena: vitraje je moguće raditi i kao grupni rad, dimenzijama prilagođen konkretnom prozoru u školi/učionici.

2. Kreativna radionica pločica

Pločice su jedan od karakterističnih detalja u arhitekturi secesije. U teoretskom uvodu prikazat ćemo neke od primjera kao i druge ornamente i ukrase u arhitekturi koji mogu poslužiti kao inspiracija na ovoj radionici. Radionica je osmišljena za različite dobne skupine. Mlađa dobna skupina će pločice kreirati od mase za modeliranje, izrađujući uleknute i niske reljefe. Radionice za starije dobne skupine uključuju izradu pravih glinenih pločica koje će se peći nakon što ih izradimo.

3. Nakit sa secesijskim motivima

Na ovoj radionici učenici će se okušati u izradi nakita, inspirirani secesijskim motivima koji se nalaze na predmetima iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt te na ukrasima secesijske arhitekture. Nakit će se izrađivati modeliranjem žice.Cjelokupan program i svi materijali potrebni za rad financirani su iz projekta Art Nouveau2Sustainable protection and promotion of Art Nouveau heritage in the Danube Region.


Evaluacijska anketa za polaznike radionica: