Prosinac u MUO zbirkama

Zima, Ferdo Kovačević, Hrvatska, 1920.
Slika Zima Ferde Kovačevića iz 1920., na kojoj je prizor impresionistički interpretiran, pripada nizu slika krajolika u snijegu kojima se slikar intenzivnije posvetio od 1915. godine. Dodatnu prepoznatljivost slici daje motiv vrba koji u opusu Ferde Kovačevića pratimo još od 1902. godine.

Zvono, ukras za božićnu jelku, Njemačka (?), početak 20. st.
Ukrasi za božićnu jelku, kao što dokazuje i zvono od papira, mogu se napraviti od različitih materijala koji nas okružuju. Ako poželite sami izraditi nakit za jelku, inspiraciju i detalje o povijesti božićnih ukrasa pronađite ovdje.

Sretan Božić, kolorirana litografija, Kraljevina Jugoslavija, oko 1932. Motiv djece jedan je od najčešćih motiva na božićnim i novogodišnjim čestitkama i uvriježeno se smatra simbolom nadolazeće nove godine te se djecu prikazuje u radnjama vezanima za veselje, igru i darivanje. Ponekad se djeca prikazuju uz starce (simbole stare godine na odlasku) kao kontrast, a nerijetko ispijaju alkohol koji simbolizira veselje i proslavu ulaska u novu godinu.

Kalup za paprenjake, Orahovica, kraj 19. st.
Motive trčećeg jelena i suncokreta s glinenog kalupa za paprenjake iz Orahovice simbolički možemo povezati s božićnim razdobljem. Uz miris paprenjaka pročitajte tekst o njihovoj povijesti.