Projekt Dječji školski muzej

Dječji školski muzej u PŠ Pongračevo, Osnovna škola Augusta Šenoe započeo je svoje postojanje izložbom Vrati se i zabavi 18. 5. 2022. U sklopu projekta učenici se upoznaju s brojnim muzejskim zanimanjima i poslovima te obavljaju dodijeljene uloge. Pedagoški odjel MUO od ove je školske godine partner na projektu. Planirano je gostovanje u 9 termina s prezentacijama i radionicama kojima ćemo nadograditi učeničko znanje o muzejima, s posebnim naglaskom na upoznavanje fundusa MUO. Također, planirano je sudjelovanje MUO na sljedećoj izložbi Dječjeg školskog muzeja – Cipelice lutalice, koja će biti na temu obuće, a otvorenje je planirano u svibnju 2023. Prva gostovanja započinju u studenome.

Na uvodnim susretima pričali smo o MUO, fundusu, zbirkama, stalnom postavu i izložbama, te o cipelicama, koje u mogu pronaći u većini zbirki Muzeja za umjetnost i obrt – staklene cipelice zapravo su čaše, metalne su dio svijećnjaka, a „prave“ cipele čuvaju se u Zbirci mode i modnog pribora.

Na prvim radionicama bavili smo se jednim manje vidljivim dijelom obuće – potplatom. Učenici su trebali osmisliti potplat za cipelu nekog (super)junaka ili lika i zatim ju izradili u tehnici grafike. Na taj način jasno smo objasnili što je to matrica (u ovom slučaju potplat) a što je otisak!

Na trećem susretu izrađivali smo memory! S tri razreda realizirali smo ukupno šest memoryja. Svaki par predstavlja jedne cipele iz fundusa MUO, ali na način da jednu karticu čini fotografija cipela, a drugu dječji crtež. Kako bismo olakšali igru, svaki par ima drugu pozadinsku boju. Učenicima se radionica jako svidjela, a vjerujemo da će u vrijeme odmora rado zaigrati svoje ručno izrađene memoryje i prisjetiti se Muzeja za umjetnost i obrt!