Pazi!… Staklo!

🥛

Povijest stakla seže daleko u stari vijek, čak tri tisućljeća prije nove ere! U davnim vremenima staklo je bilo dostupno samo najimućnijima, no stoljeća kasnije učinila su ga dostupnim širim slojevima društva, pa se zahvaljujući brojnim majstorskim staklarskim radionicama koristilo i u domaćinstvu. Primjena stakla raširena je u mnogim područjima, kao npr. u prehrambenoj industriji, zatim u elektroničkoj industriji, u građevinarstvu, itd.

U Muzeju za umjetnost i obrt kronološki povijest stakla predstavljamo u razdoblju od 16. do 20. stoljeća, a na početku tog povijesnog slijeda nalazi se zbirka slavnog venecijanskog stakla nastalog na talijanskom otoku Muranu, po kojem je i dobilo naziv (Murano staklo). Murano staklo potječe najvećim dijelom iz 16. i 17. stoljeća kada se u vrijeme renesanse razvila umjetnost oblikovanja stakla, koja je dala najljepše forme i boje koje se u tom krhkom materijalu mogu postići. Početkom 20. stoljeća doprinos umjetničkom oblikovanju stakla dali su i hrvatski umjetnici poput Tomislava Krizmana, Antonije Krasnik i Ivana Gundruma, čije radove možete vidjeti u fundusu MUO.

Za naš ovotjedni zadatak u kojemu ćemo improvizirati staklenu čašu, bit će vam potrebni: plastična čaša ili boca odrezanog vrha, škare, te raznobojni permanentni markeri kojima možete ukrasiti svoju čašu po uzoru na čaše iz fundusa MUO i na taj način u ove tople dane osigurati svoju personaliziranu čašu s kojom na stolu neće biti zabune tko je vlasnik.

Veselimo se vašim radovima koje nam možete poslati na e-mail adresu: edukacija@muo.hr