Otto Wagner: “Einige Skizzen, Projekte und ausgeführte Bauwerke”

Jedno od iznimnih djela koje se čuva u Knjižnici Muzeja za umjetnost i obrt je i publikacija Einige Skizzen, Projekte und ausgeführte Bauwerke koju je objavio arhitekt Otto Wagner u Beču 1896./7.  Poznati bečki arhitekt iz razdoblja secesije Otto Wagner, iako nije realizirao niti jednu građevinu na području Hrvatske uvelike je utjecao na hrvatsku arhitekturu.

Inovativan projekt koji je izradio za osječku Župnu crkvu svetih Petra i Pavla iz 1893. nažalost nije realiziran, te Osijek danas krasi nešto tradicionalniji neogotički projekt njemačkog arhitekta Franza Langenberga. Jedni od najpoznatijih hrvatskih učenika Otta Wagnera bili su arhitekti Vjekoslav Bastl i Viktor Kovačić. Djelo Einige Skizzen, Projekte und ausgeführte Bauwerke izdano je u 4 sveska, a u svesku 2. prikazan je i spomenuti nerealizirani projekt za župnu crkvu u Osijeku.

Otto Wagner: Einige Skizzen, Projekte und ausgeführte Bauwerke, projekt za osječku Župnu crkvu svetih Petra i Pavla, 1893.

Osijek – Katedrala, razglednica, Selzer i Rank, Osijek, prije 1918., Zbirka starije fotografije, MUO-32053

U Knjižnici Muzeja za umjetnost i obrt čuvaju se prva tri sveska Otta Wagnera iz 1890., 1896/7. i 1906. godine koja su poslužila u više navrata u različitim istraživanjima hrvatskih arhitekata i povjesničara umjetnosti. Svjedočanstvo su nabavne politike prvih djelatnika Knjižnice koji su ujedno bili i kustosi Muzeja. Izgradnja fundusa Knjižnice krajem 19. stoljeća bila je ne samo prilagođena potrebama ondašnjih korisnika već je i danas pokazatelj vrijednosti ove raritetne knjižnične zbirke. S obzirom na preseljenje knjižničnog fundusa tijekom obnove Muzeja i trenutnu nedostupnost navedene publikacije drago nam je objaviti njenu dostupnost na mrežnim stranicama Bečke biblioteke u Gradskoj vijećnici (Wienbibliothek im Rathaus): https://www.digital.wienbibliothek.at/wbrobv/content/titleinfo/1948214

Piše: dr. sc. Antonia Došen, viša kustosica i voditeljica Zbirke grafike i Zbirke tiskarstva i knjigoveštva MUO