Ogrlicu nosim ja, krasi ju kameja!

Prošle subote, u našoj rubrici Predmet tjedna, predstavljena je ogrlica iz Zbirke metala Muzeja za umjetnost i obrt, koja se sastoji od 7 kameja, te datira s kraja 18. stoljeća. Kameje su, naučili smo, reljefni ukrasi rezbareni u kamenu, školjci, koralju ili drugom materijalu podatnom za rezanje, odnosno u staklu u kojem se izrađuju lijevanjem. Dakle, minijaturne rezbarije u prethodno navedenim materijalima umetnute u metalni okvir, kao kod ove ogrlice na slici, nazivamo kamejama.

Bile one trenutno popularne ili ne, povremeno su se kroz povijest vraćale u modu, pa tako znamo da je npr. Napoleonova kruna bila ukrašena kamejama s likovima antičkih bogova, po uzoru pak na rimske careve. Isto tako znamo da su ih voljele i glasovite kraljice poput Katarine Medici koja je nosila kameje s likovima antičkih božica, te Marija Antoaneta koja je kolekcionirala kameje s likovima Triju Gracija, sve do novijeg vremena kada se i glumica Cate Blanchett pojavila na Venecijanskom filmskom festivalu noseći ručno izrezbarene kameja naušnice.

U našem ovotjednom kreativnom zadatku pokušajte od plastelina ili gline (naša preporuka je Jumping clay glina) izraditi vlastitu kameju po uzoru na ovu iz našeg fundusa.

Veselimo se vašim radovima koje nam možete poslati na edukacija@muo.hr