O Zbirci oslikane pozlaćene kože

Jedinstvena u Hrvatskoj, Zbirka oslikane pozlaćene kože sa svojih je sedamdeset predmeta jedna od najmanjih zbirki našega Muzeja. Zbirku čine zidne tapete (većinom u fragmentima), jastuci, antependiji, sjedala i nasloni stolaca i naslonjača te jedan kovčeg. Umjetnost ukrašavanja kože na europskom tlu razvila se prvo u Španjolskoj, u srednjem vijeku, pod utjecajem Arapa. Po kriterijima načina obrade kože, vrsti kože i namjeni proizvoda povjesničari ove vrste umijeća i umjetnosti razlikuju dvije osnovne grupe kožnatih predmeta: cordobanes i guadamecies. Pod pojmom cordobanes u početku su se podrazumijevali predmeti od kozje kože nastali u Cordobi. Njihova je namjena primarno bila uporabna – riječ je o kovčezima, škrinjama, futrolama, naslonima i sjedalima stolaca. Guadamecies označava predmete od ovčje kože, bogato ukrašene pozlatom i bojama te namijenjene opremi i ukrašavanju reprezentativnih interijera. Sam je termin povezan s gradom Gadamesom u današnjoj Libiji, iz kojega potječe ova tehnika obrade i ukrašavanja kože.

Umjetnost izrade uporabnih i dekorativnih predmeta od kože iz Španjolske se proširila dalje u Europu – u Francusku, Italiju, Holandiju, Flandriju, Njemačku, a njezin je vrhunac u 17. i 18. stoljeću.

——

Zbirka oslikane pozlaćene kože Muzeja za umjetnost i obrt formirala se vrlo ranim akvizicijama, u samom početku rada Muzeja. Najreprezentativnije i najdragocjenije predmete Muzeju je darovao biskup Josip Juraj Strossmayer, koji je nekoliko komada “štampane kože”, uz ostale vrijedne umjetnine, kupio još 1875. godine na rimskoj aukciji ostavštine katalonskoga slikara Mariana Josea Bernarda Fortuny y Carba (Reus, 1838. – Rim, 1874.). Od 1938. do 1970. zbirka se dopunjuje predmetima otkupljenim od zagrebačkih građana, a župni uredi crkve sv. Anastazije u Samoboru i crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novigradu na Dobri daruju tri oltarna jastuka talijanske provenijencije, od kojih je jedan bio izložen i u stalnom postavu Muzeja 1995. godine. Danas zbirka oslikane pozlaćene kože obuhvaća različite vrste umjetničkih proizvoda: od radova španjolskih i flamanskih majstora do talijanskih corami d’oro, čestih u enterijerima splitskih, zadarskih, korčulanskih i dubrovačkih plemića, ali i u opremi sakralnih prostora kontinentalne Hrvatske od 16. do 18. stoljeća.

Izložbom održanom 1978. godine u autorskoj koncepciji mr. sc. Stanka Staničića javnosti je u cijelosti predstavljena Zbirka oslikane pozlaćene kože MUO. U stalnom postavu Muzeja od 1995. do 2020. bilo je izloženo šest predmeta iz zbirke – korice kodeksa u dvorani renesanse, venecijanska i francuska tapeta u dvoranama baroka te dva antependija i oltarni jastuk u dvorani posvećenoj sakralnoj umjetnosti.

Piše: dr. sc. Marina Bagarić, voditeljica Zbirke arhitekture, Zbirke keramike i Zbirke oslikane kože