Narukvicu pletem kao Otti Berger

Dragi naši kreativci,

ovim petkom zakoračujemo u ožujak, mjesec posvećen ženama i njihovom doprinosu kroz povijest i suvremeno društvo. Čitav mjesec posvetit ćemo zanimljivim umjetnicama koje su dale svoj doprinos hrvatskoj umjetnosti, a zastupljene su u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt.

Jedna od njih je i Otti Berger čiji se crtani predlošci za ćilime nalaze u našoj Zbirci grafičkog dizajna. Možda ste se igrali u parku u Maksimiru koji nosi njeno ime, pa je pravi trenutak da ju pobliže upoznamo! Rođena je 1898. godine u mjestu Zmajevac, smještenom u pokrajini Baranji koja je bila poznata po svojoj bogatoj tradiciji izrade tekstila, što je vjerojatno utjecalo na njezinu želju da nastavi s tom praksom. Smatrana je za jednu od najvećih inovatora svoje generacije, proizvodeći blistav niz složenih i zamršenih tkanina koje su inspirirale nadolazeće generacije. Studirala je na Višoj školi za djevojke u Beču, a zatim na Kraljevskoj akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1927. prešla je na početni tečaj u poznatoj školi za arhitekturu i oblikovanje Bauhaus u Dessauu u Njemačkoj, gdje je učila kod velikih umjetnika Laszla Moholy-Nagyja, Paula Kleea i Vasilija Kandinskog. Već kao učenica, a kasnije i učiteljica u toj legendarnoj njemačkoj školi, bila je beskrajno inventivna, eksperimentirajući s metodama tkanja i materijalima kako bi stvorila upečatljive dizajne koji su gurnuli proizvodnju tkanina u neistražen teritorij. Iako je njezin život tragično prekinut, odigrala je ključnu ulogu u podizanju tekstilne proizvodnje na razinu likovnih umjetnosti, dokazujući da u muzejima i galerijama može imati jednak status kao i druge umjetničke forme.

Kako bismo se na što zanimljiviji način upoznali s radovima ove umjetnice, odlučili smo iskoristiti njezine crtane predloške za ćilim kao inspiraciju kako bismo sami izradili narukvicu sa sličnim uzorkom.

Sve što vam treba za ovaj zadatak su deblji konac ili vuna u različitim bojama, škare, metar, ziherica (sigurnosna igla) ili selotejp koji će služiti za pričvršćivanje niti na površinu ili tkaninu pri pletenju narukvice kako bismo je fiksirali u izradi. Slijedite upute i slike kako biste ispleli svoju narukvicu.

Korak 1: Odaberite različite boje konca (ili vune) koje želite uključiti u svoj dizajn, a zatim odrežite po dvije niti svake boje odabranog konca u dužini od 90 cm. Zavežite sve svoje pramenove zajedno 7 cm niže, a zatim ih odvojite tako da se redoslijed boja sam odražava. Imajte na umu da će redoslijed boja vaših niti konaca biti boja vašeg ševron („riblja kost“) uzorka.

Korak 2: Za početak na gornjem dijelu pramenova napravite čvor te ispletite pletenicu koju ćete također završiti čvorom te isti postupak ponovite na kraju pletenja narukvice slijedeći upute nakon koraka broj 2. Ovaj korak nam služi kako bismo lakše mogli svezati i skinuti narukvicu s ruke nakon što je do kraja ispletena i završena.

Korak 3: Počevši s pramenom krajnje lijevo (plavo) zavežite niz čvorova prema naprijed dok ne dođete do sredine, a zatim stanite.

Korak 4: Zatim, koristeći krajnji desni pramen (drugi plavi), zavežite niz čvorova unatrag dok opet ne dođete do sredine uzorka, a potom stanite.

Korak 5: Napravite točku “V” tako što ćete dvaput vezati jedan pramen oko drugog, koristeći čvor prema naprijed ili prema natrag – nije bitno koji.

Korak 6: To dovršava vaš prvi red ševrona! Zatim ponovite postupak s novim krajnjim pramenovima (ružičasti) na isti način kao na početku.

Nastavite istim načinom plesti dok narukvica ne bude dovoljno dugačka da vam stane oko zapešća.

Korak 7: Kada ste dosegnuli željenu duljinu, narukvicu dovršite pletenjem obične pletenice u duljini od otprilike 6 cm. Potom zavežite čvor i odrežite višak vune. S takvim završetkom narukvicu ćete lako moći skinuti i ponovno staviti u svim prilikama!

Fotografije su preuzete sa stranice The Neon Tea Party.