MUO neozadatak ✂️

Postoje razne vrste stolaca, oni mogu biti raznih veličina, boja, materijala i oblika, mogu imati veliki ili mali naslon i pripadati raznim povijesnoumjetničkim razdobljima, ali svaki od njih ima svoje prepoznatljive karakteristike baš kao i stilovi i razdoblja u kojima su nastali. Naš stolac kojeg ste, sigurni smo, uspješno pronašli u našem ovotjednom #FindArt zadatku, na drugom katu našeg muzeja, nastao je u razdoblju historicizma, odnosno u 19. stoljeću. Kakvo je stilsko razdoblje historicizam? Historicizam je razdoblje inspirirano karakteristikama i elementima prijašnjih razdoblja, odnosno stilova koje umjetnici rado oponašaju, pa se tako  javljaju takozvani neostilovi. Svaki stil ispred svojeg naziva dobiva riječicu neo pa tako nastaju nazivi novih stilova koji sadrže karakteristike svojih starijih prethodnika… npr. neogotika, neorenesansa i neobarok.

U ovom razdoblju dolazi i do pomaka pri izradi predmeta zbog unapređenja tehnologije koja sa sobom  donosi upotrebu novih i modernijih praksi i materijala.

No ipak, umjetnici i dizajneri predmeta imaju zadnju riječ u svom likovnom izrazu i doprinose stvaranju posebnosti i individualnosti u svojim djelima, pa je tako naš stolac specifičan jer sadrži rezbarije izvedene u hrvatskom narodnom stilu.

#MuoKids

#MuoEducation

#MakeArtAtHome

Inspirirani primjercima radova Obrtne škole iz našeg fundusa, upustite se u kreativni zadatak za koji će vam biti potrebni papir i olovka ili pisač (printer) i karton. Prema priloženoj shemi zarežite karton na iscrtanim mjestima  kako biste dobili dijelove i spojili stolac koji potom, prije nego ga spojite, ukrasite motivima po uzoru na Obrtnu školu. Veselimo se kreativnim uradcima koje nam možete poslati na adresu e-pošte:

edukacija@muo.hr