Moja obitelj po godišnjim dobima

Robert Frangeš Mihanović jedan je od najznačajnijih nositelja secesije u hrvatskom kiparstvu.

Na 1. Jugoslavenskoj izložbi u Beogradu 1904. izlagane su i prodane neke njegove umjetnine, među kojima i plakete Četiri godišnja doba. Svaka od plaketa izvedena je s motivom secesijski oblikovane djevojačke glave koje simbolički prikazuju godišnja doba. ProljećeLjeto i Jesen komponirane su tako da je svaka glava ovjenčana karakterističnim biljnim elementima – bujnim lišćem, ružama i jesenskim plodovima, a Zima je ilustrirana djevojačkom glavom raščupane kose nošene burom.

(Kompozicija od četiri plakete izvedena je 1903. godine u tri dimenzije u bronci, a poznato je i da su odlivene i u keramici.)

Četiri godišnja doba, Robert Frangeš Mihanović, Austrija ili Hrvatska (?), 1903., Zbirka kiparstva, MUO-11954/1-4

Sigurno možete izdvojiti neku obiteljsku fotografiju koju biste rado smjestili u neki kutak svoje sobe ili zajedničke prostorije, no kako biste tu fotografiju pretvorili u vlastito umjetničko djelo potrebno je malo vremena, volje i mašte. Inspirirajte se reljefima iz fundusa MUO i u stilu organičke secesije dodajte elemente i boje tipične za određena godišnje doba. U svojim portretima uživajte u tijekom cijele godine. 

Veselimo se vašim radovima koje nam možete poslati na email: edukacija@muo.hr