Moj naklon… 🎩

Moj naklon…

Gesta otmjenog pozdravljanja popraćena ovim riječima sigurno vas asocira na držanje … čega u ruci? Dakako, šešira! Povijest šešira je duga, upotrebljava se još od prapovijesnog doba, a nosili su ga i nose ga i muškarci i žene. Baš kao što mu je promjenjiv način oblikovanja, tako je i funkcija, koja se nekada skrivala, iza čiste potrebe za zaštitom od atmosferilija, nekada iza narodnih običaja (nošnji), a nekada iza statusa.

Šešir u oblikovanju može biti jednostavan, na način da se sastoji od valjkaste kalote zaobljenog završetka i širokog ili plitkog oboda, a može biti oblikovan i sasvim ekstravagantno. Različite države imaju različite tipove nacionalnih šešira, kao npr. meksički sombrero ili vijetnamski šešir, ali i kroz povijest bilo je odstupanja od klasičnog načina oblikovanja, pa tako recimo pamtimo Napoleonov dvorogi šešir.

U zbirci tekstila i modnog pribora Muzeja za umjetnost i obrt nalazi se velik broj različitih šešira od raznovrsnih materijala, od onih oblikovanih kao cilindar kakav je nosio Charlie Chaplin do modernijih kakve možemo vidjeti na engleskoj kraljici Elizabeti, pa sve do onih ekstravagantnijih poput šešira izrađenog od plastične mase ili pak drvenog šešira.

Za naš ovotjedni kreativni zadatak bit će vam potreban karton ili deblji papir, škare, ljepilo i boje ili ukrasi, od kojih ćemo izraditi šešire. Na papiru skicirajte dijelove od kojih se šešir sastoji (mi prilažemo skicu dijelova za klasično oblikovanje šešira), a potom iste izrežite i zalijepite. Kalotu i obod šešira možete ukrasiti bojom prije nego što dijelove zalijepite ili ukrasima nakon što ih zalijepite.

Veselimo se vašim radova koje nam možete poslati na e-mail adresu: edukacija@muo.hr

#MuoEdukacija

#MuoKids

#MakeArtAtHome