Mobili – skulpture koje plešu

Povodom Dana planeta Zemlje, donosimo vam zadatak vezan uz pčele – životinje koje su iznimno bitne za očuvanje života na zemlji!

U tijeku je 27. edukativna muzejska akcija, a ovogodišnja tema je ples. MUO je osmislio program inspiriran plesom pčela. Na kreativnim radionicama izrađujemo pčele u formi mobila, odnosno pokretnih skulptura. Ako vam termini naših radionica ne odgovaraju, ne brinite – radionicu prenosimo i u online format!

Za današnji zadatak bit će vam potrebni: mekanija žica (po mogućnosti srebrna i crna), žuti plastelin, škare, komadić stiropora

Od kombinacija žice i plastelina oblikujte pčele. Najjednostavnije ih je namotati oko prsta ili deblje olovke. Kada ste formirali polovicu tijela, oblikujte krila i zatim ostatak tijela. Savjetujemo da svaka pčela bude iz jednog komada žice. Nakon što izradite 4-5 pčelica (ili koliko želite!) imate tri mogućnosti, vidljive na priloženim fotografijama.

  • 1. Možete izgraditi cijeli mobil od horizontalnih žica koje se nadovezuju jedna na drugu, te na njih objesiti pčele.
  • 2. Možete sve pčele objesiti na jedan (kružni) komad žice (objesiti ih možete flaksom ili žicom).
  • 3. Koristeći stiropor kao bazu, pčele možete utaknuti i pritom žicom u zraku „nacrtati“ pčelinji let (ako se odlučite za ovu opciju, pri oblikovanju pčela osigurajte da vam ostane „višak“ žice koju ćete utaknuti u stiropor).

Dodatne napomene: Možete naglasiti pčelinje prugice i/ili dodati nježnu strukturu krilima. Naš savjet je izraditi raznolike pčele: samo srebrna žica, crna i srebrna žica, žica i plastelin, puna krila, prazna krila…

Veselimo se vašim radovima koje nam možete poslati na email adresu: edukacija@muo.hr