Mehanički kalkulator, Calcorex 403

Davor Grünwald (Zagreb, 1943.) vratio se u Zagreb 1968. godine nakon završenog studija na bečkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti (Odjel industrijskog dizajna) kao prvi formalno obrazovani industrijski dizajner u Hrvatskoj. Osnovao je vlastiti studio za dizajn Prodesign, te je ponudio svoje usluge zagrebačkoj Tvornici računskih strojeva kao vanjski suradnik.

Suradnja s TRS-om započela je redizajnom mehaničkog kalkulatora Calcorex. Ta prva verzija mehaničkog kalkulatora nastala je na temelju licenčne proizvodnje prema čehoslovačkom modelu, a TRS ga je proizvodio od 1955. godine. Ovaj je kalkulator bio izuzetno robustan (izrađen u potpunosti od metala). Pri tom je, prema sjećanju Davora Grünwalda, bio i nepraktičan za korištenje jer su brojke bile teško čitljive.

Prema Grünwaldovom prijedlogu, kućište novog modela Calcorex 403 izrađeno je od špricane plastike, a korištene su i tanje metalne komponente, čime je redizajnirani kalkulator postao manji i lakši. Atraktivnosti Calcorexa 403 pridonijela je i nova, crvena boja kućišta. Prema Grünwaldovom sjećanju, ovim je intervencijama produžio vijek trajanja liniji TRS-ovih mehaničkih kalkulatora za desetak godina. Calcorex 403 bio je namijenjen domaćem tržištu, te zemljama Istočnog bloka.

Pripremila: Koraljka Vlajo, voditeljica Zbirke grafičkog dizajna i Zbirke produkt dizajna