#MakeArtAtHome – Haljine

Što je to haljina? Jedan je od najženstvenijih odjevnih predmeta koji su žene nosile kroz povijest i koji se mijenjao kroz vrijeme. Sastojala se od dva dijela: gornjeg dijela (midera, steznika) i donjeg odnosno suknje. Dužina haljine varirala je ovisno o modi i prigodi. Mogla je biti duga do poda ili do koljena, a u 20. stoljeću javlja se i kratka iznad koljena.

Posjedujete li neke stare fotografije svojih baka ili mama koje su možda i crno-bijele iz različitih prigoda s mature, vjenčanja, raznih obiteljskih proslava ili pak iz svakodnevnog života? Izgledaju li vam one neobično sada? One su svjedočanstvo stila i mode koji su se kroz vrijeme mijenjali pa tako i haljina koje su se nosile. Svako vrijeme stvara svoju modu i svoj stil, svoju estetiku i koliko god nam to poslije bilo smiješno ili ružno tada je baš to bilo najmodernije i najljepše!

Muzej za umjetnost i obrt u svojoj zbirci tekstila drži razne odjevne predmete kao i haljine iz različitih umjetničko-stilskih razdoblja od 14. do 21. stoljeća. Zbirka prikazuje kulturu odijevanja u Hrvatskoj od 17. do 21. stoljeća, ali prati i suvremeni dizajn domaćih stranih modnih kreatora.

U današnjem zadatku nacrtajte svoj dizajn haljine koji može biti reinterpretacija neke prijašnje mode s mamine ili bakine fotografije, ali s vašim dodatcima.

Isto tako, možete pogledati haljinice naših malih kreatora koji su na crvenom tepihu prošetali kreacije na svojim lutkicama izloženim na izložbi dječjih radova: Na igranju kod susjeda u Etnografskom muzeju koja se otvara ove subote 12. ožujka 2022. u 12 sati.