Kulturni ljetni gadgeti #5 – šilterica/razglednica

Dragi naši,

i dalje nam traje vruće ljeto te je potražnja za korisnim ljetnim gadgetima i dalje u tijeku; stoga vam donosimo zadnji kulturno-ljetni gadget u ovom našem ciklusu korisnih stvarčica. Naime, ovaj tjedan donosimo prijedlog za izradu šilterice od papirnatog tanjura koji se može dvostruko primjeniti. Ovaj predmet, osim što će vama i vašim najmilijima koristiti kao zaštita od izloženosti suncu u vrućim danima koji su pred vama, možete iskoristiti i u drugu svrhu, kao razglednicu.

Ne tako davno, razglednice i pisma su bili jedini oblik pisane komunikacije koje smo slali putem pošte kako bismo podijelili lijepe trenutke i mjesta na kojima smo bili s dragim ljudima. Često su se pisale baš u ljetno vrijeme kada bismo odlazili na dugo očekivane godišnje odmore. U današnje vrijeme je taj divni običaj uz suvremenu tehnologiju gotovo zaboravljen. Zašto baš razglednica? Muzej za umjetnost i obrt u svom fundusu drži brojne stare razglednice (kliknite na poveznicu i pogledajte ih) stoga smo vas odlučili podsjetiti kako je to nekad izgledalo.

Biograd na Moru, razglednica, Naklada Vice Lukačić, Biograd, oko 1920., Zbirka starije fotografije MUO, MUO-29925

Sve što trebate za današnji zadatak su: papirnati tanjur, flomasteri, škare i malo gumiranog konca (gumi lastike). Vi koji ste već negdje na moru i uživate, možete iskoristit morske motive koje ćete nacrtati na svoj papirnati tanjur nakon što ga pravilno izrežete kako bi nalikovao na šiltericu. Oni koji (još) nisu otišli na put, mogu zamislit ljetni motiv mora ili pak nekog grada koji biste željeli posjetiti, te ga nacrtat na gornji dio šilterice. Na poleđini šilterice možete ispisati ime i prezime te pravilnu adresu osobe kojoj mislite poslati razglednicu/šiltericu na jednom kraju, a na drugom upišite lijepe pozdrave s mjesta na kojem jeste ili koje ste si zamislili, baš kao nekada. Vaša razglednica je spremna za slanje.

Ukoliko ćete razglednicu stvarno slati, morate se uputiti do najbliže pošte kako biste ju poslali.

Pedagoški odjel MUO

Veselimo se vidjeti kako ste si zamislili vaš odmor i što ste pisali svojim najmilijima. Šaljite nam svoje radove na edukacija@muo.hr